Ucrainenii de pretutindeni l-au sărbătorit, ca în fiecare lună martie, pe Taras Şevcenko, poetul naţional al Ucrainei.
Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) - Ţinutul Bucovina a organizat şi în acest an o grandioasă manifestare, de data aceasta în afara perimetrului bucovinean, în municipiul Iaşi, unde există o organizaţie foarte activă a etnicilor ucraineni, alcătuită, în mare parte, din membri cu origine bucovineană.
196 de ani de la naşterea Marelui Cobzar
Manifestarea, care s-a desfăşurat sâmbătă, 27 martie a.c., în ajunul Duminicii de Florii, în sala de spectacole a Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă”, a marcat împlinirea a 196 de ani de la naşterea Marelui Cobzar.
Realizată de Uniunea Ucrainenilor din România - Ţinutul Bucovina, în colaborare cu colegiul de artă ieşean, manifestarea s-a concretizat într-o suită de acţiuni care s-au conjugat armonios, reunind câteva expoziţii (de artă plastică, de publicaţii editate sub egida UUR, de ouă încondeiate) şi un spectacol festiv cu un program extrem de divers.
Grupul vocal instrumental „Strunele Negostinei” şi Ansamblul „Kazaciok” din Bălcăuţi
La manifestare au participat ca invitaţi (alături de coordonatorii acţiunii - Ioan Bodnar, preşedintele UUR-Ţinutul Bucovina şi Victor Hrihorciuc, preşedintele organizaţiei Iaşi a UUR, precum şi partenerii lor de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, prof. Dana Louise Barnea, director, şi profesorii Marin Pânzaru, Ilie Gorovei şi Marian Anton) Viorel Kotyk, ministrul consilier la Ambasada Ucrainei la Bucureşti, deputatul Ştefan Buciuta, preşedintele UUR, şi Romeo Olteanu, viceprimarul municipiului Iaşi.
Participarea pe scenă a comunităţii etnice ucrainene bucovinene a fost asigurată, pe segmentul literar, de poeţii Ion Cozmei, Mihai Voloşciuc şi scriitorul Ioan Chideşciuc, iar pe segmentul de muzică şi dansuri de grupul vocal instrumental „Strunele Negostinei” (dirijat de prof. Nicolae Maidaniuc) şi Ansamblul „Kazaciok” din Bălcăuţi (coordonat de studentul Petru Şoiman).
Expoziţie de pictură şi demonstraţie de încondeiat ouă
Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” a susţinut cu elevii şi profesorii săi momente poetice, muzicale şi coregrafice. Alături de recitatori, instrumentişti şi tineri actori, Ansamblul „Rapsodia” (coregrafia prof. Ştefan Neagu) şi cvintetul de suflători „Adamos Brass” (condus de prof. Liviu Adamachi) au stârnit aplauzele publicului spectator.
Apreciate au fost, deopotrivă, expoziţia de pictură a prof. Ioan Bodnar (la care fostul său dascăl de limba şi literatura română de la Siret, prof. univ. dr. Gheorghe Macarie, reputat critic şi istoric de artă, a remarcat „multă poezie şi sensibilitate”) şi expoziţia de ouă încondeiate, în cadrul căreia câţiva copii de la Paltinu, îmbrăcaţi în frumoase costume populare bucovinene, au oferit demonstraţii de încondeiat ouă, avându-l ca îndrumător pe prof. Ilie Sauciuc (care a urcat şi pe scenă interpretând câteva cântece la drâmbă).
*
O sărbătoare pe care prof. Ioan Bodnar, prim-vicepreşedinte al UUR şi preşedintele UUR - Ţinutul Bucovina, a încheiat-o urcând pe scenă cu portretul lui Taras Şevcenko în braţe, pentru a le mulţumi tuturor celor care au susţinut şi s-au străduit să realizeze această manifestare.