La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” s-a desfăşurat, joi după-amiază, o manifestare în care mesajul liric şi cel vizual au rezonat într-o armonică simbioză.
„Un gest altruist”
Anunţată iniţial ca expoziţia de grafică a prof. Cornel Dan, manifestarea a fost, sub acest pretext, o sărbătorire publică a poetului Ion Cozmei, organizată cu prilejul împlinirii vârstei de 59 de ani.
O sărbătoare în care prietenul poetului sucevean i-a dedicat acestuia, ca ofrandă aniversară, un ciclu de lucrări grafice inspirate din lirica lui, lucrări în care mesajul liric capătă altă formă şi devine, printr-o elaborată metamorfoză plastică, vizual.
„Un gest altruist”, aşa cum l-a calificat sărbătoritul, gest care s-a soldat cu o expoziţie unicat.
Un grafician „subtil, elegant şi ascuns, care trebuie descoperit”
Expoziţia, desfăşurată pe palierul de la etaj al bibliotecii publice sucevene, readuce în atenţia publicului un artist care se manifestă expoziţional cu multă circumspecţie, un grafician, aşa cum a spus pictorul Constantin Ungureanu BOX, „subtil, elegant şi ascuns, care trebuie descoperit”.
Un grafician care „nu copie imaginea lirică, ci creează o altă metaforă...pe o partitură accentuată de simbol”.
„O altă metaforă a poeziei mele”, după cum a subliniat poetul Ion Cozmei, metafora vizuală a unui creator „care citeşte poezia cu ochiul omului estetic”.
„Pasărea în formă de cântec”
De fapt, aşa cum a accentuat şi artistul plastic Anghel Vasile Siminiuc, „arta cuvântului aparţine unor oameni, iar arta imaginii aparţine altora”, iar grafica aproape miniaturală a lui Cornel Dan (care uzează de simboluri ce conferă lucrărilor un anumit ermetism plastic) transpune într-un alt limbaj lirica lui Ion Cozmei.
Cornel Dan, după cum a remarcat Constantin Ungureanu Box, „care poate să concentreze lumea reală într-un simbol”, are calitatea de a ne prezenta grafic „pasărea în formă de cântec”.
„O ecuaţie cu două necunoscute”
Manifestarea, care a avut parte şi de o secvenţă poetico-muzicală susţinută de doi copii (Bianca Ciornobrevei, din clasa a II-a, de la Şcoala de Arte şi Meserii din Dorneşti, care, îmbrăcată în costum popular, a interpretat două cântece din folclorul bucovinean, şi Cosmina Jurovschi, din clasa a VIII-a, de la Şcoala cu clasele I - VIII Satu Mare, care a recitat o poezie scrisă de prof. Cornel Dan, intitulată „59”, dedicată poetului Ion Cozmei”) s-a încheiat cu felicitări aduse deopotrivă aniversatului şi artistului expozant.
„La prima vedere - a spus Cornel Dan - pare uşor să intri în universul unui poet, dar e greu!”
Constantin Ungureanu BOX a dat verdictul final: „Ion Cozmei şi Cornel Dan alcătuiesc împreună o ecuaţie cu două necunoscute. O ecuaţie care rămâne încă nerezolvată!”.