La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” s-au lansat joi, la ceas de seară, volumele „Autografe pentru <Bucovina literară>”, o antologie realizată de scriitorul Ion Beldeanu, şi „Cristale de Bucovina”, lucrare alcătuită de un colectiv de autori coordonat de dr. Ioan Ieţcu.
Două volume cu Bucovina în titlu
Două volume cu Bucovina în titlu, primul dintre ele prezentând o selecţie de poeme în reproducere olografă, poeme care-au fost publicate în revista „Bucovina literară”, între anii 2000-2009, cel de-al doilea o „pledoarie - aşa cum indică subtitlul - pentru climato-balneo-speleoterapie la Salina Cacica”.
Aşa cum a spus poetul Alexandru Ovidiu Vintilă, în cuvântul de prezentare al antologiei realizate de scriitorul Ion Beldeanu, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni, poemele manuscrise „aparţin unor nume cu rezonanţă în literatura contemporană”, iar redarea lor în facsimil confruntă cititorul cu „o intimitate pe care redactarea computerizată nu poate să o suplinească”.
„Palpitul autorului”
Poemele, care au apărut pe parcursul anilor la rubrica „Autograf”, sunt scrise, aşa cum a precizat Ion Beldeanu, „de autori cu prestigiu din România, dar şi din Basarabia şi nordul Bucovinei”.
O carte „particulară, originală”, cum a declarat el, întrucât ocupă un loc aparte între antologiile care au fost publicate până acum.
Şi o remarcă a criticului şi istoricului literar Nicolae Cârlan: „Este una când citeşti textul tipărit şi cu totul altceva atunci când vezi textul caligrafiat, simţi palpitul autorului”.
„Cristalele zestrei spirituale din Bucovina”
Nicolae Cârlan a făcut trecerea către celălalt volum, subliniind faptul că dr. Ioan Ieţcu, coordonatorul colectivului de autori (colectiv din care fac parte Elena Strugariu, Simina Rădăşanu, Vlad Rădăşanu, Gheorghe Simionică şi Alina Bardan-Strugariu), cel care „a tras toate sforile pentru realizarea volumului”, şi-a pus acum semnătura pe cea de unsprezecea carte.
O carte în care cristalele din titlu, care până la urmă sunt banalele cristale de sare de la Cacica, ar putea fi deopotrivă „cristalele zestrei spirituale din Bucovina”.
Informaţii oferite „în pastiluţe mici, concentrate”
Nicolae Cârlan a accentuat asupra talentului de a aduna informaţii a dr. Ioan Ieţcu, informaţii care gravitează toate în jurul unui pilon: Cacica, localitatea în care sarea se exploatează minier din anul 1791.
Informaţii oferite, aşa cum a precizat dr. Ioan Ieţcu, „în pastiluţe mici, concentrate”.
Autorii, care au adus fiecare o contribuţie proprie la realizarea lucrării, militează pentru valorificarea acestei resurse care poate asigura necesarul pentru 200 de ani al întregii Europe.
Titlul „Cristale de Bucovina”, aşa cum a spus la final dr. Ioan Ieţcu, este în măsură „să satisfacă atât orgoliul locuitorilor din Cacica, al bucovinenilor în general şi al românilor de pretutindeni”.