La Iulius Mall Suceava s-a deschis de Dragobete, marcând prin armonia culorii sărbătoarea de Dragobete, expoziţia de pictură a artistului plastic David Croitor.
Aromă de amintire
Organizată sub egida Asociaţiei de artă „Nicolae Tonitza” (TAG - Tonitza Art Group), expoziţia etalează pe şevaletele grupate câte două, spate-n spate, aliniate pe pasajul din faţa Librăriei „Cărtureşti”, un număr de 20 de lucrări în ulei, secvenţe urbane, peisaje din Balcic şi flori.
David Croitor, sucevean la origine, dar devenit dornean prin adopţie, un geolog care s-a dedicat exclusiv picturii, este un poet al culorii.
Un poet nostalgic, am putea spune, pentru că lucrările lui, deşi au o cromatică vie, au întotdeauna un rest, un „ceva” nevăzut ca o adiere, un abur, o aromă de amintire care încearcă să recupereze, fugar, sentimentul unei clipe pierdute.
Decupaje vintage
O expoziţie în care peisajelor urbane dornene („Poveste de iarnă la Dorna”, „Iarnă grea la Dorna”, Gara Vatra Dornei Băi”) li se alătură decupaje vintage din capitală („Stradă în Bucureştiul vechi”), iar imobilele ostenite de vârstă din Balcic („Casa galbenă”, „Poartă la Balcic”) se înviorează în prezenţa multicolorelor flori din „Grădina Reginei”.
„Undeva, cândva”, „Rugul”, „Necazul pământului”, câteva case măcinate de vreme şi tot atâtea „nostalgii cotidiene”.
De fapt, una din expoziţiile sale, prezentată la Galeria de Artă a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, chiar aşa s-a numit.
„Un pictor prin excelenţă”
O expoziţie care predispune la aduceri aminte, expoziţie la vernisajul căreia i-au fost aproape câţiva prieteni şi-n care Constantin Severin l-a apreciat pe David Croitor ca fiind „unul din cei mai buni artişti ai Bucovinei”.
Un artist care „creează o punte între buna tradiţie a artei româneşti şi expresionismul nordic”, artist, aşa cum a remarcat şi Roman Istrati, are un apetit cromatic care-l face să fie aproape „senzual în relaţia cu lumina şi cu culoarea”.
„Un pictor prin excelenţă”, cum l-a definit confratele de breaslă Cătălin Chifan, capabil să picteze „sufletul naturii”.