Prima ediţie a Festivalului de Teatru în Bucovina, desfăşurat în perioada 19 – 21 februarie, manifestare organizată de Centrul Cultural Bucovina, a reunit trupe de amatori din Suceava, Măriţei, Vatra Dornei, Câmpulung, Fălticeni, Rădăuţi. Teatrul studenţesc „Ludic” din Iaşi a fost invitat special în cadrul festivalului.
Festivalul de Teatru în Bucovina nu s-a bucurat de un public numeros, pentru că, din diverse motive organizatorice, evenimentul a fost anunţat foarte târziu. Au lipsit aplauzele de final, aprecierile publicului, după evoluţia fiecărei trupe invitate în festival.
„Întâlnire” cu opera eminesciană
În sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor, a evoluat, vineri seară, Suceava Theatre Company, care a prezentat recitalul „4 Eminescu”. Din păcate, locaţia aleasă a fost nepotrivită. Pentru un astfel de moment de cultură, de „întâlnire” cu opera eminesciană, prin entuziasmul câtorva tineri suceveni, ar fi fost potrivită o sală mai mică, mai intimă, în care şi „actorii”, dar şi cei câţiva spectatori să se simtă confortabil.
O oră de cultură, o oră de visare, în compania tinerilor Adrian Loghin, Ionel Ciuci, Dorian Niculiţă şi a „catalizatorului” Andras Chiriliuc, cel care i-a îndrumat pe visătorii-actori să urce pe scenă, cu un recital de versuri eminesciene, „Glosă”, „Sara pe deal”, „Lacul”, ar fi putut bucura multă lume, dacă s-ar fi ştiut din timp de eveniment.
Revigorarea mişcării teatrale sucevene
Ziua de sâmbătă a debutat cu evoluţia unei trupe de teatru de la SAM Măriţei, elevi care au interpretat piesa „Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă. Tot sâmbătă a urcat pe scenă trupa de teatru amatori a Casei de Cultură „Platon Pardău” Vatra Dornei, trupa de la Centrul „Împreună” Suceava şi, la final, trupa de studenţi a Teatrului „Ludic” Iaşi.
Festivalul, după cum ne-a declarat directorul Centrului de Creaţie (secţie a Centrului Cultural Suceava), Călin Brăteanu, „se înscrie în cadrul manifestărilor de revigorare a mişcării teatrale sucevene, şapte formaţii de teatru alcătuite din tineri actori amatori din Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Fălticeni şi Măriţei iau parte la această ediţie. Este un început. Important este că am iniţiat acest festival. La viitoarele ediţii vom şti să corectăm greşelile care s-au făcut la această ediţie. Am dorit să atragem trupele de amatori din judeţ, pentru că cei din Suceava au ocazia să evolueze, ca invitaţi, la mai multe manifestări, dar cei din judeţ sunt uitaţi”.
Adaptare
Participanţii au susţinut reprezentaţii cu adaptări după piese de I. L. Caragiale, N.V. Gogol, Ion Creangă, Eugen Ionescu şi Eric Beauvillain.
În sala mică a Casei de Cultură, au evoluat, ieri, începând cu ora 10:00, trupa de amatori a Colegiului Silvic Bucovina - Câmpulung Moldovenesc, trupa de actori amatori de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni şi de la Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuţi. La ora 17:00, la Iulius Mall Suceava, Sala Albă, Teatrul studenţesc „Ludic” Iaşi a prezentat „Poem irlandez pentru vioară şi suflet”, adaptare dramatică după „Când vinul este rece” de John Kendrick.