Compania Teatrală Bucovina prezintă duminică, la ora 19:00, în Sala Mare a Casei de Cultură din municipiul Suceava, spectacolul de gală cu piesa „Plicul”, de Liviu Rebreanu.
Spectacolul, susţinut de un colectiv de actori care vor intra astfel în istoria culturală a urbei, marchează deschiderea teatrului sucevean.
Satisfacţia unei împliniri
“Să bată gongul din nou în Cetate” spuneau la sfârşit de noiembrie iniţiatorii şi animatorii acestei companii teatrale, care şi-au propus să reînvie teatrul la Suceava, atingând acum acest orizont de aşteptare şi lărgind astfel oferta culturală a urbei.
Sunetul gongului le va oferi sucevenilor satisfacţia unei împliniri, o împlinire la care tânjeau demult, cu ochii la vecinii din Botoşani, care s-au dovedit mai vrednici, pentru că au şi teatru şi filarmonică.
Un nou început
Înregistrăm astfel duminică un nou început, la mai bine de un secol de când la Suceava se consemnează activitatea teatrală desfăşurată într-un cadru organizat (mă refer la prima echipă de actori amatori care s-a constituit în cadrul Reuniunii muzical-dramatice “Ciprian Porumbescu”).
De fapt, teatrul de amatori, care a licărit intermitent, cu întreruperi şi reveniri, a fost cel care ne-a făcut să nu uităm sunetul gongului.
Abia după 1970 s-a închegat la Casa de Cultură o grupă de actori care a constituit nucleul unei trupe cu stagiune permanentă, statuându-se astfel oficial la Suceava Teatrul Popular “Matei Millo”, care a avut o existenţă de mai bine de zece ani.
Aşteptăm gongul premierei
În anul 1984, prin înfiinţarea la Suceava a unei secţii a Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi, a sunat gongul primului teatru profesionist (Teatrul Municipal) care, pe parcursul celor cinci ani de activitate, a montat şi jucat 11 premiere, două recitaluri actoriceşti şi un spectacol jubiliar (a o suta reprezentaţie a piesei “Nu sunt Turnul Eiffel” de Ecaterina Oproiu) şi a prezentat, în turnee efectuate în judeţ şi în ţară, peste 1.000 de spectacole.
A mai fost un zvâcnet, în 1999, când s-a marcat un nou început prin inaugurarea la Suceava a Teatrului Dramatic Bucovina, dar care, din păcate, a avut o existenţă scurtă, de circa un an.
Cu credinţa că ne aflăm acum într-un moment de renaştere culturală, care circumscrie şi proiectul de reînviere şi reinstituţionalizare a teatrului profesionist sucevean, aşteptăm gongul premierei.
(15 feb 2010, 11:35:25