vineri, 12 feb 2010 - Anul XV, nr. 35 (4326)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Program

„Tezaure umane vii - păstrători şi transmiţători ai culturii tradiţionale”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Directorul coordonator al Direcţiei pentru cultură Suceava, dr. Daniel Hrenciuc, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), în conformitate cu atribuţiile sale legale de elaborare de strategii privind protejarea, conservarea, transmiterea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial, a lansat Programul „Tezaure umane vii - păstrători şi transmiţători ai culturii tradiţionale”.

 

O iniţiativă UNESCO

Programul, aşa cum a precizat el, reprezintă o iniţiativă UNESCO, scopul principal al programului fiind acela de a încuraja statele membre să adopte măsuri prin care păstrătorii, performerii şi transmiţătorii anumitor elemente ale patrimoniului cultural imaterial să beneficieze de o recunoaştere şi o vizibilitate adecvate în comunităţile din care fac parte, a specialiştilor şi a publicului larg.
Programul urmăreşte identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepţional al performării în domeniul pentru care se depune candidatura, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia.

 

Astfel de programe se desfăşoară deja în câteva ţări

În prezent, astfel de programe se desfăşoară deja în state ca Japonia, Franţa, Cehia, Ungaria şi se află în diverse stadii privind elaborarea şi aplicarea lor în Bulgaria, Turcia, Grecia.
Daniel Hrenciuc a spus că „odată cu intrarea în vigoare a Legii Nr. 26/2008, privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, România îşi asumă, în calitate de membru al Convenţiei UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial, elaborarea şi punerea în aplicare a acestui program”.
Adoptat prin ordin al MCPN, regulamentul programului cu conţinutul dosarului de candidatură, precum şi datele privind examinarea şi evaluarea dosarelor poate fi accesat pe site-ul www.cultura.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Tezaure umane vii - păstrători şi transmiţători ai culturii tradiţionale”.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
„Tezaure umane vii - păstrători şi transmiţători ai culturii tradiţionale”4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei