Inginerul pensionar Nicolai Oprea, autorul albumelor „Suceava - Cronică ilustrată” (2004) şi „Bucovina - Cronică ilustrată” (2007), ne-a adus la redacţie o nouă lucrare în care prezintă în imagini (reproducând cărţi poştale ilustrate, litografii, fotografii, plicuri poştale, capace de cutii de chibrituri...) insula Ada Kaleh (utilizând grafia „Ada Kale”, care în limba turcă înseamnă „Fortăreaţă”).
Un mic paradis
Într-un „Cuvânt înainte” autorul spune cum, în anul 2007, cu prilejul efectuării unei excursii prin ţară, a vizitat Hidrocentrala Porţile de Fier şi într-o încăpere-muzeu a văzut o locuinţă de pe insula înecată sub ape, acesta constituind mobilul care l-a determinat să reconstituie, prin intermediul imaginilor, istoria insulei Ada Kaleh.
Insula, care, până în anul 1970, când a fost înghiţită de apele lacului de acumulare al hidrocentralei, a fost locuită de o comunitate turcă, se afla în mijlocul Dunării, la trei km mai jos de Orşova şi avea o lungime de cca. 1,7 km şi lăţimea de 500 m.
Devenită teritoriu românesc din anul 1918, insula Ada Kaleh era un mic paradis pe care se afla o monumentală fortăreaţă din piatră şi o mare moschee.
„O imagine face mai mult decât o mie de cuvinte”
„După inundarea insulei pentru crearea lacului de acumulare - scrie Nicolai Oprea în albumul realizat în „regie proprie”, care conţine 180 de imagini - au rămas doar amintirile locuitorilor. Grav este că după numai 40 de ani, tânăra generaţie nici nu mai cunoaşte că <A fost odată Ada Kale> şi de aceea, având la bază şi proverbul chinez <o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte>, am realizat această antologie ilustrată care să constituie o piedică în <moartea istoriei> acestui paradis”.
„Consider - spune el în încheiere - că lucrarea poate constitui o mângâiere pentru urmaşii adakalezilor şi o pioasă aducere aminte a locurilor strămoşeşti”.