Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 feb 2010 - Anul XV, nr. 32 (4323)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cronică ilustrată

„A fost odată Ada Kale”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inginerul pensionar Nicolai Oprea, autorul albumelor „Suceava - Cronică ilustrată” (2004) şi „Bucovina - Cronică ilustrată” (2007), ne-a adus la redacţie o nouă lucrare în care prezintă în imagini (reproducând cărţi poştale ilustrate, litografii, fotografii, plicuri poştale, capace de cutii de chibrituri...) insula Ada Kaleh (utilizând grafia „Ada Kale”, care în limba turcă înseamnă „Fortăreaţă”).

 

Un mic paradis

Într-un „Cuvânt înainte” autorul spune cum, în anul 2007, cu prilejul efectuării unei excursii prin ţară, a vizitat Hidrocentrala Porţile de Fier şi într-o încăpere-muzeu a văzut o locuinţă de pe insula înecată sub ape, acesta constituind mobilul care l-a determinat să reconstituie, prin intermediul imaginilor, istoria insulei Ada Kaleh.
Insula, care, până în anul 1970, când a fost înghiţită de apele lacului de acumulare al hidrocentralei, a fost locuită de o comunitate turcă, se afla în mijlocul Dunării, la trei km mai jos de Orşova şi avea o lungime de cca. 1,7 km şi lăţimea de 500 m.
Devenită teritoriu românesc din anul 1918, insula Ada Kaleh era un mic paradis pe care se afla o monumentală fortăreaţă din piatră şi o mare moschee.

 

„O imagine face mai mult decât o mie de cuvinte”

„După inundarea insulei pentru crearea lacului de acumulare - scrie Nicolai Oprea în albumul realizat în „regie proprie”, care conţine 180 de imagini - au rămas doar amintirile locuitorilor. Grav este că după numai 40 de ani, tânăra generaţie nici nu mai cunoaşte că <A fost odată Ada Kale> şi de aceea, având la bază şi proverbul chinez <o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte>, am realizat această antologie ilustrată care să constituie o piedică în <moartea istoriei> acestui paradis”.
„Consider - spune el în încheiere - că lucrarea poate constitui o mângâiere pentru urmaşii adakalezilor şi o pioasă aducere aminte a locurilor strămoşeşti”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „A fost odată Ada Kale”.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„A fost odată Ada Kale”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei