Pentru a aniversa un an de la reactivarea Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina (societate înfiinţată la data de 31 ianuarie 1932), la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava s-a deschis miercuri (organizată fiind de Consiliul Judeţean Suceava, Complexul Muzeal Bucovina, Centrul Cultural Bucovina şi renăscuta societate bucovineană) o expoziţie retrospectivă cu lucrări aparţinând artiştilor plastici din zonă care-au creat în cea de-a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi prima jumătate a sec. XX.
O manifestare omagială şi o punte între istorie şi contemporaneitate
Expoziţiei cu genericul „Două veacuri de arte frumoase în Bucovina”, alcătuită din 24 de lucrări (21 din patrimoniul muzeului sucevean şi trei din Colecţia „Leca Morariu”) i s-a alăturat, ca o punte între istorie şi contemporaneitate, o expoziţie de icoane pictate pe sticlă realizate de artista plastică dorneană Rodica Buşcu.
O manifestare omagială atât pentru pictorii care şi-au înscris numele în istoria artelor din Bucovina (sunt expuse lucrări semnate de Epaminonda Bucevschi, Leon Hruşcă, Eugen Maximovici, Arhip Roşca, Ilarion Şuhan, Paul Verona, Dimitrie Hîrlescu, Emanoil Panaiteanu Bardasare, Ion Cârdei, Aurel Băieşu, George Lowendal), cât şi pentru societatea care a reunit solidar creatori şi iubitori de frumos.
„Frânturi” din valoroasa colecţie de artă a muzeului sucevean
O expoziţie care prezintă, aşa cum a spus la vernisaj directorul general al instituţiei muzeale, Constantin-Emil Ursu, „frânturi” din valoroasa colecţie de artă a muzeului sucevean, lucrări care-ar putea fi pe deplin puse în valoare într-un Muzeu de artă (muzeu pentru care s-au făcut demersuri de câţiva ani, dar care a rămas încremenit în proiect), pentru care există un consistent fond patrimonial.
Lucrările pictorilor bucovineni, aşa cum a subliniat scriitorul Ion Drăguşanul, se caracterizează prin „meşteşug şi mărturisire”, meşteşug pe care graficianul Mihai Pînzaru PIM l-a semnalat şi în icoanele din expoziţia complementară realizată de Rodica Buşcu.
„Un crâmpei de bucurie şi lumină”
Icoane pe care artista dorneană le-a pictat pe sticlă în anii 2008-2009 cu dorinţa de a ne oferi „un crâmpei de bucurie şi lumină”.
Executate în tehnica laborioasă a imaginii în oglindă, icoanele îmbină tradiţia cu inovaţia. Rodina Buşcu, după cum a remarcat PIM, „nu uită izvoarele tradiţionale, dar vine şi cu lucruri noi, lucruri care ni se par arhicunoscute, dar care sunt numai ale ei”.
Icoane realizate recent, dar care au un mesaj mult mai vechi, mesaj care se conjugă astfel cu mărturisirile vizuale ale pictorilor bucovineni din saloanele alăturate.