miercuri, 27 ian 2010 - Anul XV, nr. 21 (4312)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La 110 ani

Muzeul Bucovinei, „instituţia amiral” a vieţii culturale sucevene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Complexul Muzeal Bucovina, care a aniversat la începutul acestei luni 110 ani de la înfiinţarea muzeului sucevean, a organizat sâmbătă, după desfăşurarea unui simpozion dedicat evenimentului, un cocteil la Restaurantul „Zimbru”, la care, alături de colectivul instituţiei muzeale, au participat oficialităţi, invitaţi şi colaboratori permanenţi sau ocazionali.
Într-un cadru festiv, în care directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, şi-a asumat rolul de maestru de ceremonii, s-a subliniat faptul că Muzeul din Suceava (care, potrivit documentului de constituire, a fost întemeiat la data de 4 ianuarie 1900) este, după primărie, cea mai veche instituţie din urbe, s-au succedat discursuri şi gesturi care se cuvin consemnate.

 

„Într-o ţară care nu este mereu statornică, statornicia devine un miracol”

Aşa cum a remarcat un oaspete de seamă al evenimentului, academicianul Răzvan Theodorescu, referindu-se la venerabila vârstă a instituţiei muzeale sucevene, „într-o ţară care nu este mereu statornică, statornicia devine un miracol”.
Distinsul academician, care şi-a mărturisit statutul de „vechi sucevean” din anii în care purta pantaloni scurţi, din perioada de studenţie când „spăla cioburi” în şantierul arheologic de pe Câmpul Şanţurilor, a apreciat activitatea muzeografică de la Suceava numind Muzeul Bucovinei (pentru că aceasta va fi cât de curând noua titulatură) „instituţia amiral” a vieţii culturale sucevene.
Instituţie amiral care, aşa cum a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vasile Ilie, reprezintă „identitatea şi memoria zonei” prin colecţiile şi valorile adunate, constituindu-se ca „un reper turistic al Bucovinei”.

 

Diploma de Excelenţă ICOM-România

Subprefectul Angela Zarojanu („un prieten al muzeului, cum a numit-o Constantin-Emil Ursu) a apreciat activitatea desfăşurată de CMB Suceava şi a accentuat faptul că Muzeul Bucovinei îşi va ocupa locul printre primele instituţii de acest fel la nivel naţional.
Instituţie care, aşa cum a reliefat şi viceprimarul Viorel Seredenciuc, are în derulare proiecte importante care sunt sprijinite şi finanţate de primăria municipiului.
„Aici, la Suceava, este respectată memoria înaintaşilor”, a spus inspectorul guvernamental Virgil Ştefan Niţulescu, preşedintele ICOM - România.
„Sper - a continuat el - că se vor găsi oameni care să ducă mai departe activitatea muzeografică la Suceava, unde se păstrează memoria întregii Bucovine” a subliniat el, oferind-i lui Constantin-Emil Ursu Diploma de Excelenţă ICOM-România, prima diplomă de acest fel care se acordă unei instituţii.
Prezenţa reprezentanţilor ICOM-România la această aniversare a conturat şi un eveniment deosebit care se va desfăşura la Suceava în luna mai. S-a hotărât (şi există şi confirmarea partenerilor) organizarea în premieră a Şedinţei trilaterale a comitetelor naţionale ICOM - România, Ucraina, Republica Moldova.

 

Diplome din partea MCPN şi Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu

S-a deschis astfel seria unor gesturi similare, următoarele Diplome de Excelenţă (acordate instituţiei şi, personal, directorului general Constantin-Emil Ursu) fiind conferite de reprezentantul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, inspectorul Mihail Gorgoi, şi de prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, expert pentru patrimoniu cultural naţional mobil, director al Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, „un muzeu - aşa cum a precizat el pentru a sublinia blazonul instituţiei - cu 193 de ani de funcţionare neîntreruptă, cel de-al III-lea muzeu public al lumii”.
O festivitate care a continuat apoi în acordurile muzicale ale cvartetului ieşean „Giocoso” şi s-a încheiat cu evoluţia Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muzeul Bucovinei, „instituţia amiral” a vieţii culturale sucevene.
 Vizualizări articol: 1177 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Muzeul Bucovinei, „instituţia amiral” a vieţii culturale sucevene4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei