La invitaţia Catedrei de Geografie de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, în zilele de 20 şi 21 ianuarie a.c., a conferenţiat, în amfiteatrul E 129, prof. univ. dr. Iosif Viehmann, de la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca.
Prelegerile susţinute au avut temele „Racoviţă şi Speologia” şi „Peştera, de la Platon la Racoviţă”.
Iosif Viehmann, aşa cum am aflat de la conf. univ. dr. Liviu Popescu, şeful Catedrei de Geografie de la universitatea suceveană, este una din personalităţile carismatice care au continuat drumul deschis de Emil Racoviţă în domeniul speologiei, fiind, alături de regretaţii Mihai Şerban şi Dan Coman, unul dintre elevii acestuia.
Cercetător al peşterilor, conferenţiar de excepţie (lucru dovedit de cei peste 50 de ani de când atrage lumea la conferinţele sale) Iosif Viehmann a rămas fidel prezentării imaginilor prin diapozitive, întrucât consideră că acest fel de expunere are mai mult farmec decât uzând de mijloacele moderne.
Prezentările sale cuprind informaţii de natură ştiinţifică, dar şi o serie de lucruri interesante despre marele savant Emil Racoviţă.
Iosif Viehmann, aşa cum ne-a spus Liviu Popescu, reuşeşte prin exemplul personal să atragă tineri către lumea misterioasă a peşterilor.
A participat la numeroase experimente efectuate în acest mediu şi a dezvoltat domeniul biospeologiei, despre care o bună perioadă de timp se credea că este un mediu al întunericului în care nu trăieşte nici o vietate.
Cu energie şi suflet tânăr, Iosif Viehmann, care abia aşteaptă să facă următoarea deplasare cu studenţii de la Geografie în peştera de la Tăuşoare, şi-a captivat auditoriul din care au făcut parte şi reprezentaţii Fundaţiei „Speo - Bucovina”