La Galeria de artă „Ion Irimescu” s-a deschis vineri Salonul Anual de Artă - Suceava 2009, manifestare de sinteză care reuneşte, cu exigenţă selectivă, lucrări realizate în anul precedent de membrii Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti din România.
60 de lucrări, realizate de 30 de artişti suceveni
Vernisat în ziua de celebrare a Luceafărului poeziei româneşti, salonul, aşa cum a spus în cuvântul de deschidere artista plastică Lucia Puşcaşu, este dedicat aniversării celor 160 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.
Etalând 60 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă, realizate de 30 de artişti din breasla plasticienilor profesionişti suceveni, salonul, care a fost salutat la vernisaj de subprefectul Angela Zarojanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie şi directorul Direcţiei pentru Cultură, Daniel Hrenciuc, a fost prezentat de criticul de artă ieşean Valentin Ciucă.
Prilej de evaluare şi autoevaluare
Invocând spiritul tutelar eminescian al manifestării, Valentin Ciucă a subliniat faptul că salonul oferă un prilej de evaluare a activităţii artistice de peste an şi totodată un prilej de autoevaluare a fiecăruia dintre participanţi în raport cu colegii de breaslă.
Un salon la care, aşa cum a spus el, „sărbătorim colectivitatea”, capacitatea de a etala laolaltă, într-o formulă complementară, lucrări cu „amprentă artistică individuală”.
Un salon care glisează vizual de la „puritatea acuarelei” la „construcţiile mai robuste”, pictură, tapiserie şi lucrări de sculptură.
Un salon „prea mic pentru bogăţia de talent şi puterea de exprimare” a artiştilor suceveni
„Frumuseţea dumneavoastră - aşa cum a remarcat Valentin Ciucă adresându-se artiştilor suceveni - stă de fapt în diversitate”, adăugând că spaţiul galeriei „este prea mic pentru bogăţia de talent şi puterea de exprimare” a artiştilor suceveni, „artişti din pricina cărora viaţa noastră este mult mai frumoasă”.
„Panotat într-o altă sală - a subliniat criticul de artă - mai mare, mai generoasă, salonul ar atrage cu siguranţă atenţia publicului”.
Salonul a beneficiat şi de un catalog, realizat cu sprijinul financiar al Primăriei şi Consiliului Judeţean Suceava, apreciat de Valentin Ciucă drept „cel mai frumos catalog de artă al filialei sucevene”, „un catalog absolut remarcabil”, tehnoredactat de artistul plastic Niculai Moroşan.
Diplome şi premii
În cadrul festiv al vernisajului salonului s-au marcat şi câteva momente deosebite.
Criticului de artă Valentin Ciucă i s-au înmânat, de către preşedintele Fundaţiei Culturale a Bucovinei, ec. Dumitru Cucu, Diploma şi Premiul de Excelenţă acordate de fundaţie pentru monumentala lucrare „Un secol de arte frumoase în Bucovina”, iar Lucia Puşcaşu, în numele grupării artistice sucevene, i-a conferit Diploma de merit pentru „activitatea de susţinere şi promovare a artelor vizuale în plan naţional şi internaţional”.
Filiala UAP Suceava a onorat cu acest prilej cu diplome şi premii câţiva colegi „care s-au remarcat în activitatea de creaţie plastică” (Niculai Moroşan, Cătălin-Alexandru Chifan, Oana-Ruxandra Hrişcă, Angela-Pitariu Bolnavu, Iulian Asimionesei, Camelia Rusu-Sadovei şi Puşa Pîslaru-Ionescu).