Împlinirea celor 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu s-au marcat vineri, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina (MOPB) din Gura Humorului, prin deschiderea unei expoziţii cu genericul „Eminesciana 2010”.
Peisaje hibernale, plachete, medalii şi cărţi
Organizată de Primăria oraşului Gura Humorului şi muzeul local, expoziţia etalează 31 de lucrări în acuarelă (peisaje hibernale prezentate sub titlul „Iarna în bucovina”), realizate de artistul plastic Radu Bercea, precum şi o serie de plachete, medalii şi cărţi cu şi despre Eminescu din colecţia personală a artistului humorean.
Prezentată de prof. Elvira Romaniuc, directorul MOPB din Gura Humorului, prof. Manuela Andrieş, directorul Bibliotecii orăşeneşti, şi artistul plastic Corneliu Tincu, expoziţia, la care a participat un public numeros (din care nu au lipsit oficialităţile urbei în frunte cu primarul Ioan Marius Ursaciuc), a reluat după câţiva ani de întrerupere manifestarea de omagiere eminesciană pe care humorenii o celebrează din anul 1988, atunci când, cu prilejul „Centenarului Eminescu”, a fost organizată o expoziţie cu piese din faimoasa colecţie a lui Dimitrie Grumăzescu, de la Iaşi.
Feerie în albastru
Radu Bercea, aşa cum a spus Elvira Romaniuc, este „veriga de legătură” prin care se reia „Eminesciana” la Gura Humorului, manifestare pentru care muzeul local a creat o atmosferă aparte, realizând decorul unei odăi de scriitor din secolul XIX (folosind piese din colecţiile sale: o masă pe care se aflau o lampă, o călimară, o pană de scris şi câteva file de manuscris), atmosferă întregită şi printr-o secvenţă de audiţie muzicală oferită de prof. Mircea Plantus.
A fost o feerie în albastru, întrucât aceasta a fost culoarea dominantă, de la eşarfa de mătase din jurul portretului lui Mihai Eminescu, pictat de Radu Bercea, la albastrul preluat din lirica eminesciană (floare-albastră, ochi albaştri, lacul codrilor albastru...) transpus vizual în acuarelele artistului humorean.