Reprezentanţii organizatorilor şi participanţii la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”, care s-a desfăşurat la Suceava (dar a marcat şi secvenţe aparte la Dumbrăveni, Călineşti-Cuparencu şi Putna) în zilele 14 şi 15 ianuarie a.c., au început cea de-a doua zi a manifestărilor cu depunerea unor coroane de flori la monumentul poetului din apropierea Bisericii Sf. Nicolae.
La ora stabilită în programul de desfăşurare a festivalului
Momentul, ca şi la ediţiile precedente, constituie, dincolo de un gest firesc al ceremonialului de omagiere, un prilej pentru realizarea unor fotografii de grup, de regulă imaginile reprezentative ale fiecărei ediţii a festivalului.
Imagini în care alături de oficialităţi, de reprezentanţi ai organizatorilor, de invitaţi sunt imortalizaţi şi cei care-şi înscriu numele în galeria laureaţilor acestui festival.
Primii sosiţi la ora 9:00 (oră stabilită în programul de desfăşurare a festivalului) pentru ceremonialul de depunere a coroanelor au fost reprezentanţii Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean Suceava, subprefectul Angela Zarojanu şi vicepreşedintele Vasile Ilie şi, bineînţeles, jurnaliştii.
Preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni, poetul Ion Beldeanu, a mai avut de aşteptat până când au venit câţiva dintre membrii breslei scriitoriceşti şi câţiva dintre invitaţi.
În zăpadă, fără discursuri oficiale
Asistenţa, destul de redusă în acest an, în care, în premieră, alături de Premiul Naţional „Mihai Eminescu” (premiu în valoare de 1.000 lei, pe care, de cinci ediţii consecutive, îl asigură, din proprie iniţiativă, directorul Liceului Particular Nr. 1 Suceava, prof. Dan Lohănel) nou ctitoritul Centru Cultural Bucovina a oferit un Premiu Special (cu acelaşi cuantum), nu a mai avut parte de discursuri oficiale şi cu atât mai puţin de cele ale laureaţilor, care le-au păstrat pentru festivitatea de premiere de la Putna.
Dar, dintre numeroşii organizatori ai festivalului (Consiliul Judeţean Suceava, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Centrul Cultural Bucovina - Secţia pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava) nimeni nu s-a îngrijit de curăţarea zăpezii din jurul monumentului, nici măcar de pe bustul poetului şi de pe soclu.
„Eminescu e mai aproape de noi”
Preocupaţi probabil să iasă bine în poză (fără să se poată regăsi în formulă completă în vreuna dintre fotografii, întrucât o parte dintre cei aşteptaţi au venit cu întârziere, iar unul dintre laureaţi a lipsit) omagiatorii din acest an vor spune probabil, uzând de una din formulările stereotipice, că acoperit de zăpadă „Eminescu e mai aproape de noi”.
Cineva dintre cei de faţă (nu spui cine, persoană importantă) a spus că dacă primarul municipiului, Ion Lungu, e la Viena, n-a avut cine să se îngrijească de curăţarea zăpezii.