sâmbătă, 16 ian 2010 - Anul XV, nr. 12 (4303)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Cartea laureatului

„Eminescu după Eminescu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biblioteca Bucovinei I.G. Sbiera a avut loc joi, după-amiază, în ziua de deschidere a celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Naţional „Mihai Eminescu”, lansarea volumului „Eminescu după Eminescu”, lucrare semnată de criticul şi istoricul literar Adrian Dinu Rachieru.

 

„Odiseea receptării critice a vieţii şi operei lui Mihai Eminescu”

În faţa reprezentanţilor organizatorilor, a invitaţilor şi a unui numeros public în care s-a remarcat prezenţa un mare număr de tineri, cartea (pentru care lui Adrian Dinu Rachieru i s-a acordat la această ediţie a festivalului Premiul Naţional „Mihai Eminescu”) a fost prezentată de criticul literar Rodica Mureşan.
Apărut în ultimele zile ale anului precedent (la Editura „Augusta”, Timişoara) volumul, aşa cum a precizat comentatorul, „urmăreşte odiseea receptării critice a vieţii şi operei lui Mihai Eminescu” şi „modificarea viziunii între sanctificarea şi sacrificarea lui Eminescu”, aducând în atenţia cititorului o serie de aspecte biografice şi „spiritul polemic şi inflexibilitatea poetului”.

 

„Cum ne raportăm la Eminescu şi ce înseamnă el pentru noi?”

„O carte densă, o carte de referinţă” care, aşa cum a spus Rodica Mureşan, nu va putea lipsi din bibliografia celor care se apleacă asupra operei eminesciene, a celor care-l iubesc pe Eminescu.
Încântat de reîntâlnirea cu sucevenii (în rândul cărora a recunoscut-o pe profesoara sa de limba şi literatura română din liceu, prof. Maria Ciornei) şi de faptul că „Eminescu ademeneşte multă lume de multă vreme”, Adrian Dinu Rachieru a spus că pentru a-l cunoaşte pe Eminescu nu trebuie să ne mulţumim cu „confortul clişeelor”, subliniind că „testul decisiv rămâne lectura”.
O carte, aşa cum a remarcat eminescologul Alexandru Dobrescu (care a mărturisit că se află în situaţia ingrată de a se pronunţa asupra unei lucrări pe care încă nu a citit-o în întregime) ne situează în faţa unei întrebări fundamentale: „Cum ne raportăm la Eminescu şi ce înseamnă el pentru noi?”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Eminescu după Eminescu”.
 Vizualizări articol: 581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„Eminescu după Eminescu”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei