La Biblioteca Bucovinei I.G. Sbiera a avut loc joi, după-amiază, în ziua de deschidere a celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Naţional „Mihai Eminescu”, lansarea volumului „Eminescu după Eminescu”, lucrare semnată de criticul şi istoricul literar Adrian Dinu Rachieru.
„Odiseea receptării critice a vieţii şi operei lui Mihai Eminescu”
În faţa reprezentanţilor organizatorilor, a invitaţilor şi a unui numeros public în care s-a remarcat prezenţa un mare număr de tineri, cartea (pentru care lui Adrian Dinu Rachieru i s-a acordat la această ediţie a festivalului Premiul Naţional „Mihai Eminescu”) a fost prezentată de criticul literar Rodica Mureşan.
Apărut în ultimele zile ale anului precedent (la Editura „Augusta”, Timişoara) volumul, aşa cum a precizat comentatorul, „urmăreşte odiseea receptării critice a vieţii şi operei lui Mihai Eminescu” şi „modificarea viziunii între sanctificarea şi sacrificarea lui Eminescu”, aducând în atenţia cititorului o serie de aspecte biografice şi „spiritul polemic şi inflexibilitatea poetului”.
„Cum ne raportăm la Eminescu şi ce înseamnă el pentru noi?”
„O carte densă, o carte de referinţă” care, aşa cum a spus Rodica Mureşan, nu va putea lipsi din bibliografia celor care se apleacă asupra operei eminesciene, a celor care-l iubesc pe Eminescu.
Încântat de reîntâlnirea cu sucevenii (în rândul cărora a recunoscut-o pe profesoara sa de limba şi literatura română din liceu, prof. Maria Ciornei) şi de faptul că „Eminescu ademeneşte multă lume de multă vreme”, Adrian Dinu Rachieru a spus că pentru a-l cunoaşte pe Eminescu nu trebuie să ne mulţumim cu „confortul clişeelor”, subliniind că „testul decisiv rămâne lectura”.
O carte, aşa cum a remarcat eminescologul Alexandru Dobrescu (care a mărturisit că se află în situaţia ingrată de a se pronunţa asupra unei lucrări pe care încă nu a citit-o în întregime) ne situează în faţa unei întrebări fundamentale: „Cum ne raportăm la Eminescu şi ce înseamnă el pentru noi?”.