Anul Mircea Streinul, anul cultural 2010 în Bucovina (sub genericul căruia instituţiile culturale din administrarea Consiliului Judeţean Suceava îşi desfăşoară acţiunile) a debutat marţi, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, cu o manifestare care a stat sub semnul unei duble împliniri.
Este vorba, pe de o parte, de împlinirea sufletească a venerabilului poet
Vasile Pînzariu, care şi-a mai văzut scoasă de sub tipar încă o carte, iar pe de altă parte de împlinirea unei promisiuni, promisiune făcută anul trecut de scriitorul Ion Drăguşanul (dar îmbrăţişată şi susţinută financiar de CJ Suceava), care vizează chiar tipărirea cărţii respective.
„Evadând din viitor”
Aceste două împliniri s-au conjugat la momentul în care Vasile Pînzariu a trecut pragul vârstei octogenare, manifestarea de marţi configurându-se în jurul acestei aniversări.
Având ca organizatori CJ Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Complexul Muzeal Bucovina, biblioteca publică judeţeană şi cotidianul „Monitorul de Suceava”, manifestarea a circumscris lansarea volumului „Evadând din viitor”, de Vasile Pînzariu (volum editat de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava din cadrul Centrului Cultural Bucovina în Colecţia „Cărţi arse”, cu coperta şi ilustraţiile de interior realizate de graficianul Mihai Pânzaru PIM), etalarea expoziţiei de grafică a lui PIM cu genericul „Semnele memoriei” (grafică la versurile unor poeţi bucovineni) şi un recital de muzică folk, susţinut de cantautorii Marius Matache şi Ioan Mateiciuc, acompaniaţi de tânăra violonistă Oxana Şametchin.
„Poeme fracturate în memorie”
„Un eveniment cu totul deosebit”, aşa cum a remarcat la deschidere directorul bibliotecii sucevene, Gabriel Cărăbuş, care relevă totodată „o bună dovadă a colaborării dintre instituţiile culturale din administrarea CJ Suceava”.
Felicitat de vicepreşedintele Vasile Ilie, care l-a încredinţat de „recunoştinţa şi preţuirea conducerii CJ Suceava”, Vasile Pânzariu, unul dintre cei cinci „mărturisitori” care au primit anul trecut „Trofeul Bucovinei” şi „Certificatul de martir al spiritualităţii româneşti din Bucovina”, a trăit cu emoţie momentul aniversării.
Cu emoţie pentru că n-a fost dat uitării, pentru că şi-a văzut tipărită „cărţulia mică” în care-a reconstituit „poeme fracturate în memorie”, pentru că a fost „înţeles şi ajutat de oameni şi instituţii” care manifestă respect faţă de cei care au suferit umilinţe şi privaţiuni ca deţinuţi politici.
„Laudatio pentru o viaţă exemplară”
Vasile Pînzariu, aşa cum a remarcat prof. Octavian Nestor, „este istorie adevărată”, iar prezenţa la manifestare a unui număr mare de participanţi (care i-au ascultat vorbele cu „cuminţenie”) se datorează respectului faţă de un om care reprezintă „simbolul verticalităţii istoriei în Bucovina”.
I-au fost alături soţia Maria („o stupcancă miraculoasă”, care i-a împărtăşit destinul şi şi-a petrecut tinereţea sub semnul aşteptării reîntoarcerii sale din detenţie), dar şi câţiva din colegii de suferinţă, foştii deţinuţi politici Filaret Toma (cu care a fost împreună în temniţa de la Gherla), Radu Bercea şi Aurel Nichiforeanu.
O manifestare dedicată unui om condamnat pentru poezie („şase ani pentru şase poezii”), „un laudatio pentru o viaţă exemplară” (cum a spus Mihai Pânzaru PIM), o viaţă trăită fără compromisuri, cu demnitate.
Manifestare care a început şi s-a încheiat cu muzică folk pe versuri de Mircea Streinul, Teofil Lianu şi Vasile Pînzariu.