Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 ian 2010 - Anul XV, nr. 2 (4293)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Tradiţii

Pluguşorul la Mănăstirea Moldoviţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aşa cum fac pe 1 ianuarie în fiecare an, din 1990, un grup de gospodari din comuna Vatra Moldoviţei, din trei sate, au pornit, şi anul acesta, în prima zi a anului, o urătură după datina străbună. Tot alaiul purta straie strămoşeşti şi era însoţit de lăutari din satele Paltinu şi Ciumârna, iar atracţia întregului grup a fost plugul cu roţi de lemn la care erau înjugaţi boii, frumos împodobiţi cu cetină, colaci şi ştergare albe din in.
Primul popas l-au făcut la Mănăstirea Moldoviţa, unde, după terminarea Sfintei Liturghii, în prezenţa maicilor şi a credincioşilor veniţi la slujba din prima zi a anului, plugarii au tras brazdă prin curtea mănăstirii, pe locul unde Petru Rareş, fiul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, a durat lăcaş de veşnică cinstire şi rugăciune.
„Deschideţi porţile mari/Că primiţi din sat plugari/Ieşiţi iute până afară/Să vedeţi cum boii ară/Nu cătaţi că suntem mulţi/Şi mai mari şi mai mărunţi/Ne-am îndreptat la această mănăstire/Cu mai multă bucurie/Şi iar verde foi ca liţa/Mândră-i Mănăstirea noastră, Moldoviţa” au fost cuvintele cu care urătorii i-au invitat pe cei prezenţi, mulţi dintre ei turişti din toate colţurile ţării, să se alăture pentru mai bine de jumătate de oră alaiului din Grupul Folcloric „Gura Izvorului”.

 

Urătură pentru maica stareţă

Prima care a fost urată a fost maica stareţă, stavrofora Benedicta.
„Sărut dreapta stareţă./ Vrednică măicuţă eşti/ Voia lui Dumnezeu îndeplineşti./ Nu-i uşor să stăreţeşti,/ oamenii să-i mulţumeşti./ Ai făcut gură de rai,/ în colţul acesta de plai,/ Astăzi prea sfinţia voastră/primiţi urătura noastră/şi cuvintele frumoase/de la Rareş sunt rămase. ...Pentru stareţa măicuţă/Ne rugăm la Domnul Sfânt/Să-i dea ani mulţi pe pământ/Şi putere şi răbdare/ Să înveţe pe fiecare/ Stăreţia nu-i uşoară,/Uneori e o povară/Dar maica-i descurcăreaţă/Pe tinere le învaţă/Şi le dă multă povaţă./De cele bătrâne ascultă/Că au înţelepciune multă".

 

Vin, dulciuri şi bani pentru colindători

Iubitoare de tradiţii şi frumos, maica stareţă, stavrofora Benedicta, a mulţumit plugarilor, răsplătindu-i cu colaci, cozonac, vin şi ţuică, cu bani, iar pe copii cu dulciuri şi fructe. Şi pentru că în urătură, un copil, Nini, a spus că „Eu nu spun minciuni în veci/ Dar am văzut stareţa în beci/Tot umbla şi nu sta-n loc/ Şi zicea tare, cu foc:/ De-oi primi o urătură/oi da ceva băutură/Pentru cei ce dau din gură/Ca să facă voie bună/Butoiaş cu vin le-oi da/ Să păstreze datina/Să umble cu boi cu plug/Şi să semene belşug/La această mănăstire,- maica stareţă l-a invitat pe copil să ducă vinul plugarilor.

 

Urături pentru preot şi primar

În chiote de veselie, alaiul din Grupul Folcloric „Gura Izvorului” a urat de bine şi sănătate familiei preotului Dan Negură, parohul Bisericii „Sf. Mihail şi Gavril” din Vatra Moldoviţei. Ca de fiecare dată ursul, caprele, plugarii, hâtrii au stârnit hohote de râs şi aplauze din partea gazdelor.
Din spectacolul de pe 1 ianuarie nu a lipsit nici hora mare, în mijlocul căreia au fost jucaţi preotul şi cucoana preoteasă.
Primarul comunei, inginerul Virgil Saghin, un împătimit admirator a tot ceea ce reprezintă tradiţia şi jocul popular din Bucovina, împreună cu soţia sa, profesoara Brânduşa Saghin, i-a aşteptat pe urători împreună cu turişti aflaţi la Moldoviţa la pensiunea „Valcan”, unde a primit o urătură din partea celor pe care îi reprezintă, adaptată spiritului glumeţ al edilului.

 

Fluierul lui Constantin Moisa a răsunat până târziu

După ce au urat gazdele, turiştii şi personalul pensiunii „Lulu”, aproape de lăsarea serii, neobosiţii urători din Moldoviţa hore au încins populare, au cântat şi au dansat, fluierul lui Constantin Moisa, un rapsod popular din munţii ce înconjoară satul Ciumârna, răsunând până la ore târzii din noapte.
„La Vatra Moldoviţa oamenii au rădăcini bine înfipte în ogorul străbun, dovadă fiind faptul că păstrează tradiţiile moştenite de sute de ani. Aşa cum făceau şi bunicii bunicilor noştri, plugarii îmbrăcaţi în costume populare, cu plugul de lemn, îşi dau întâlnire pe 1 ianuarie pentru a ura maicile de Mănăstirea Moldoviţa, pe preotul din sat şi pe primar”, ne-a spus înv. Ilaria Puşcă, unul dintre organizatori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pluguşorul la Mănăstirea Moldoviţa.
 Vizualizări articol: 1574 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Pluguşorul la Mănăstirea Moldoviţa5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei