Complexul Muzeal Bucovina (CMB) a aniversat ieri 110 ani de la înfiinţarea muzeului sucevean.
Un moment emoţionant
Evenimentul, care s-a desfăşurat sub genericul „De la Societatea Muzeul, la Complexul Muzeal Bucovina - 110 ani de activitate”, a debutat, în prezenţa personalului instituţiei (de ieri şi de azi) şi a unui număr mare de invitaţi, cu un moment festiv în cadrul căruia directorul general, Constantin-Emil Ursu, i-a înmânat spre citire primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, copia documentului întemeietor, „Protocolul adunării generale de constituire a Societăţii Muzeul în Suceava”, din data de 4 ianuarie 1900.
Un „moment emoţionant”, aşa cum a spus edilul urbei, care a prezentat „convocătoriul” şi a citit numele membrilor fondatori, între care, la loc de cinste, ca vicepreşedinte, se afla şi vrednicul său înaintaş, primarul Franz cav. Des Loges, cel care a ridicat Suceava la nivelul unei adevărate capitale de district din monarhia austro-ungară.
Consideraţie şi preţuire: titlul de „Cetăţean de onoare” pentru un istoric sucevean
Cu menţiunea păstrării proporţiilor, primarul Ion Lungu a subliniat faptul că oraşul se află acum, după mai bine de un secol, într-o etapă de „reconstruire a infrastructurii culturale”, menţionând câteva proiecte de acest gen: reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi construirea unor sedii pentru Centrul Cultural Bucovina şi pentru Centrul Tradiţiilor Populare.
Reliefând totodată buna colaborare dintre primărie şi Complexul Muzeal Bucovina şi exprimându-şi consideraţia pentru specialiştii instituţiei muzeale, Ion Lungu a anunţat cu acest prilej că, în prima şedinţă de Consiliul Local, va propune ca istoricul dr. Paraschiva Victoria Batariuc să primească titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Suceava.
Un an nou început cu fast pentru spiritualitatea bucovineană
Au felicitat instituţia şi personalul ei, cu prilejul acestei aniversări, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie (care a subliniat faptul că CMB Suceava „coagulează toate evenimentele culturale”), subprefectul Angela Zarojanu, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, care, în numele Senatului universităţii, a conferit instituţiei muzeale Medalia de Aur, decanul Facultăţii de Istorie, prof. univ. dr. Ştefan Purici (care a accentuat rolul CMB Suceava în promovarea culturii şi în consolidarea relaţiilor europene şi internaţionale), şi directorul coordonator al Direcţiei pentru Cultură Suceava, Daniel Hrenciuc, (care a apreciat că prin organizarea acestui eveniment noul an „a început cu fast pentru spiritualitatea bucovineană” - plusând faţă de primarul Ion Lungu, care a lansat urarea unei revederi peste 50 de ani - şi urându-i instituţiei să-şi sărbătorească activitatea şi „peste 110 ani la fel de bine şi de frumos”).
Diplome şi medalii aniversare
Au urmat lansarea volumului „Muzeul din Suceava - 110 ani în documente şi amintiri”, lucrare redactată de dr. Monica Dejan (care circumscrie întreaga istorie şi evoluţie a activităţii muzeale la Suceava) şi festivitatea de conferire a diplomelor şi medaliei aniversare (realizată la Monetăria Statului în 300 de exemplare, medalie care prezintă pe avers efigia prof. Iosef Fleişer, primul custode al muzeului sucevean, iar pe revers imaginea în relief a imobilului în care funcţionează actualul Muzeu de Istorie).
Diplomele şi medaliile au fost înmânate de directorul Constantin-Emil Ursu întregului personal al instituţiei, precum şi celor care au făcut parte din acest colectiv, reprezentanţilor instituţiilor administrative, culturale, partenerilor media (între care şi cotidianul „Monitorul de Suceava”), precum şi unor firme şi societăţi colaboratoare.
Expoziţie cu documente, piese arheologice, etnografice şi medalistică
Finalul (înainte de desfacerea şampaniei aniversare) a constat în vizitarea expoziţiei organizate cu acest prilej în saloanele de la parter.
Expoziţia etalează piese din colecţiile muzeului sucevean, de la documente (manuscrise, corespondenţă, dar şi actul constitutiv al Societăţii Muzeul din Suceava, din data de 4 ianuarie 1900, precum şi primele registre de inventar), la piese descoperite în campaniile de săpături arheologice, obiecte etnografice şi piese de medalistică (unele din vechea colecţie de dinainte de anul 1918, piese cuprinse în registrul de inventar întocmit de custodele Alfred von Peyersfeld).
Un moment aniversar al unei instituţii care, aşa cum scrie preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, pe prima filă a volumului dedicat acestui eveniment, „şi-a depăşit de mult condiţia de a fi un simplu muzeu orăşenesc, prin patrimoniul său şi pregătirea specialiştilor, numărându-se printre cele mai performante muzee ale ţării”.