La Observatorul astronomic, obiectiv care funcţionează în administrarea Catedrei de Geografie din cadrul Facultăţii de Istorie-Geografie a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, au sosit ieri colindătorii.
Sub bradul cu ghirlande din floricele de porumb
Colindători din mai multe locuri s-au întâlnit în sala multifuncţională de la etajul clădirii, în jurul bradului împodobit numai cu podoabe naturale, mere, nuci şi ghirlande făcute din floricele de porumb.
Au sosit, venind tocmai dintr-un cătun înzăpezit din zona de munte, 13 copii de la Şcoala Spărturi 2, din comuna Vatra Moldoviţei, însoţiţi de învăţătoarea Maria Buburuzan, dar şi de câţiva părinţi şi o bunicuţă, copii care încheie acum un proiect, intitulat „Precum în cer, aşa şi pe pământ”, derulat cu observatorul astronomic sucevean.
Li s-au alăturat, pentru a colinda la porţile cerului care se deschid sub cupola Observatorului, 30 de copii de la centrele de plasament „Colţ Alb” şi „Speranţa”, însoţiţi de referentul pentru educaţie Ortansa Corduneanu şi studentul Florin Moroşan.
Expoziţie cu lucrări artizanale realizate de copii
În sala în care se afla şi o expoziţie cu lucrări de artă aplicată şi colaje cu tematică astronomică, realizate în cadrul proiectului de copiii din cătunul montan (lucrări cu titluri ca „Galaxie”, „Stele căzătoare”, „Calea Robilor” sau „Cerul deasupra satului meu”), dar şi un grupaj de piese artizanale (ceramică, trăistuţe din material textil, podoabe de brad) executate de copiii de la Centrul de zi Blijdorp Suceava (care au derulat şi ei în acest an un proiect cu Observatorul astronomic, intitulat „Să cunoaştem universul”) s-a desfăşurat reprezentaţia de colinde şi recitări.
În afara membrilor colectivului observatorului (în frunte cu şeful acestui obiectiv, Mariana Gavrilescu) colindătorii au fost întâmpinaţi de o „Gazdă” şi un „Găzdoi”, reprezentaţi prin frumoase şi vechi costume populare etalate pe două panouri.
Colăcei, mere, nuci şi pacheţele cu daruri
Colindătorii de la Şcoala Spărturi 2, îmbrăcaţi în port popular, încălţaţi cu opinci şi cu trăistuţe pe umăr (care au colindat atât în limba română, cât şi în ucraineană), au adus în dar partenerilor de la Observator o prăjitură tradiţională cu nucă şi mac numită „Scutecele lui Iisus”.
Toţi copiii care au colindat sub cupola Observatorului au primit cadouri, colăcei, mere, nuci, dar şi pacheţele cu daruri oferite de un generos sponsor.