Complexul Muzeal Bucovina se pregăteşte să aniverseze 110 ani de muzeografie la Suceava.
Expoziţie, lansare volum şi medalie aniversară
Pe data de 4 ianuarie 2010, când, potrivit actului constitutiv (întocmit la data de 4 ianuarie 1900), se vor împlini 110 ani de la înfiinţarea Societăţii Muzeul Suceava, Complexul Muzeal Bucovina va marca momentul prin organizarea unei expoziţii, lansarea unui volum şi emiterea unei medalii aniversare.
Expoziţia va cuprinde piese de arheologie (între care o serie de relicve descoperite cu prilejul primelor săpături efectuate de arh. Karl A. Romstorfer la Cetatea de Scaun a Sucevei şi pe Câmpul Şanţurilor), documente şi fotografii, iar volumul dedicat evenimentului va circumscrie istoria şi evoluţia activităţii muzeale la Suceava.
Efigia prof. Iosif Flaişer, primul custode al muzeului sucevean
Medalia aniversară va avea pe avers efigia prof. Iosif Flaişer, primul custode al muzeului sucevean, iar pe revers imaginea în relief a actualului Muzeu de Istorie (clădire centenară, cu două niveluri, proiectată şi construită de antreprenorul Julius Bochner, în anii 1902 - 1903, ca sediu al Căpităniei Districtuale din Ducatul Bucovinei, în care a funcţionat, ulterior, Prefectura Suceava) imobil care a primit destinaţia de muzeu din anul 1968.
Aşa cum ne-a spus directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, în a doua parte a lunii ianuarie va fi organizat şi un simpozion naţional cu genericul “110 ani de muzeografie la Suceava”.