Volumul de eseuri intitulat “Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI”, semnat de George Cristian Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, volum lansat la sfârşitul lunii noiembrie la Târgul Internaţional de Carte “Gaudeamus”, a fost definit de sociologul Vasile Dâncu drept „un tratat despre gândirea strategică”.
Incertitudinea viitorului României şi a lumii vulnerabilizate de globalizare
Întâmpinată cu interes de publicul cititor, cartea, care a fost una dintre cele mai bine vândute la standul Editurii RAO, adună între copertele sale o serie de texte publicate de-a lungul anilor în Revista „Cultura”, dar şi câteva eseuri noi, ce întregesc viziunea autorului asupra „sistemului global de putere, interdependenţe şi echilibre care se conturează la începutul secolului XXI”.
O carte care tratează teme care se circumscriu unei zone de interes care l-a captat şi pe Ion Iliescu, şi el prezent la Târgul de Carte „Gaudeamus”, cu un volum intitulat „România şi lumea la confluenţa secolelor XX-XXI”.
Incertitudinea din volumului lui George Cristian Maior vizează deopotrivă România şi viitorul ei în ţesătura complicată de interese şi tensiuni locale, zonale şi internaţionale, dar şi incertitudinea unei lumi vulnerabilizate de globalizare.
Un secol ţintuit în incertitudine
George Cristian Maior, care-şi începe analiza de la anul zero, 1989, care a fracturat sistemul comunist în Europa, ţintuieşte în incertitudine secolul XXI, secol marcat de terorism, de „marele paradox al conectivităţii induse de forţele dinamice ale globalizării”, de şi de alte paradoxuri (al asimetriei, al naturii războiului sau al coexistenţei conceptelor diverse de putere...) care nu fac decât să sporească...incertitudinea.
Incertitudinea este, aşa cum subliniază el, „un cuvânt cheie care tinde, din păcate, să caracterizeze mult mai des decât ne-am dori discursul analitic şi prospectiv despre relaţiile şi provocările secolului XXI”.
O gândire strategică de întâmpinare şi rezistenţă în faţa surprizelor viitorului
Autorul scanează echilibrul şi limitele puterii în era globalizării, modul de receptare şi înţelegere a lumii în care trăim după momentul 11 septembrie 2001, noua geopolitică şi relaţiile internaţionale în contextul postmodernismului nuclear, rolul serviciilor de informaţii şi drepturile omului în era terorismului global.
„Este limpede că trăim într-un secol de incertitudini - ne avertizează George Cristian Maior - şi, prin urmare, cu un mare potenţial de imprevizibil, de necunoscut în privinţa noilor provocări cărora va trebui să le facem faţă sau a ameninţărilor cu care ne confruntăm şi ne vom confrunta în continuare”.
Ceea ce nu înseamnă că nu trebuie conturăm un corpus de soluţii, o gândire strategică de întâmpinare şi rezistenţă în faţa surprizelor viitorului.