Ziua de 28 noiembrie a.c., zi în care se împlinesc 91 de ani de când, în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi, Congresul General al Bucovinei, „întrupând suprema putere a ţării”, a hotărât „unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu Regatul României”, va fi sărbătorită la Rădăuţi prin dezvelirea şi sfinţirea bustului lui Iancu cav. de Flondor.
Iancu Flondor, omul care „a intrat în legendă înainte de a intra în istorie”
Iniţiativa realizării şi amplasării în parcul din faţa Primăriei municipiului Rădăuţi a bustului lui Iancu Flondor, deputat în Dieta Bucovinei (despre care Constantin Loghin spunea că „a intrat în legendă înainte de a intra în istorie”) i-a aparţinut primarului Aurel Olărean şi a fost susţinută în Consiliul Local de preşedintele Comisiei pentru cultură, prof. dr. Daniel Hrenciuc, directorul coordonator al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DCCPCN) Suceava.
Bustul realizat din bronz, care a costat 5.000 lei, va fi dezvelit sâmbătă, la ora 10:00, şi va fi sfinţit de părintele Nicolae Vârtea, preotul paroh al Catedralei Ortodoxe din Rădăuţi.
Simpozion dedicat Unirii Bucovinei cu Ţara
În aceeaşi zi, la ora 11:30, la Casa de Cultură din Rădăuţi va avea loc un simpozion dedicat Unirii Bucovinei cu Ţara.
La manifestarea organizată de Primăria şi Consiliul Local Rădăuţi, Casa de Cultură şi DCCPCN Suceava vor susţine comunicări lector dr. Vlad Gafiţa de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (premiat recent de Fundaţia Culturală a Bucovinei pentru lucrarea „Iancu Flondor <1865-1924> şi mişcarea naţională a românilor din Bucovina”, lucrare propusă pentru Premiul Academiei), prof. dr. Daniel Hrenciuc, ing. Mircea Irimescu, deputat în Parlamentul României, preşedintele Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina şi viceprimarul Simion Sticleţ.