Complexul Muzeal Bucovina, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava organizează, în intervalul 26-28 noiembrie a.c., un Simpozion naţional dedicat împlinirii a 650 de ani „de când a început Ţara Moldovei” şi 90 de ani de la campania militară pentru apărarea României Mari.
În cadrul manifestării, care se va desfăşura pe secţiuni (Arheologie, Artă şi civilizaţie medievală - Ediţia a XVI-a şi Bucovina - File de istorie - Ediţia a XI-a), va fi organizată şi o expoziţie de fotografie cu genericul „1919 - În apărarea României Mari - O campanie pentru pacea Europei (un război pe nedrept uitat)”, care va prezenta, în premieră la Suceava, imagini din acţiunile militare desfăşurate de armata română în Transilvania şi Ungaria (campania începută cu ofensiva din Ardeal şi pe Tisa, urmată de înfrângerea armatei maghiare şi ocuparea Budapestei în data de 3 august 1919).
Fotografiile, care provin din patrimoniul CMB Suceava şi din colecţiile Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, surprind scene de luptă, momente de repaus, figuri de oameni politici şi comandanţi militari.
Aşa cum ne-a spus organizatorul expoziţiei, istoricul dr. Mihai Aurelian Căruntu, de un deosebit interes pentru publicul sucevean vor fi imaginile (reproduse şi expuse în fotocopii de dimensiuni mari) care vizează Divizia a 7-a Infanterie, din cadrul căreia făcea parte Regimentul 16 Fălticeni, care a participat la această campanie.