Fundaţia Culturală a Bucovinei (FCB) a acordat în acest an, în care împlineşte 15 ani de la fondare, un număr de 17 premii, între care două pentru grafică, artiştilor plastici Radu Bercea şi Mihai Pînzaru PIM.
Doi reprezentanţi de marcă ai graficii sucevene
La festivitatea de premiere, care s-a desfăşurat vineri în Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, odată cu premiile de excelenţă (poetul Ion Beldeanu şi criticul de artă Valentin Ciucă), premiile pentru poezie (Alexandru Ovidiu Vintilă şi Maria-Elena Cuşnir), pentru proză (Ioan Ţicalo şi Constantin Blănaru), proză satirică (Constantin Ciubotaru), critică şi istorie literară (Mircea A. Diaconu şi Liviu Papuc), patrimoniu (Aura Brădăţan), recuperarea memoriei (pr. Viorel Vârlan), istorie (Daniel Hrenciuc şi Vlad Gafiţa), carte monografică (pr. Dumitru Irimia), publicistică (Gheorghe Giurcă) au fost premiaţi şi cei doi artişti bucovineni.
Radu Bercea şi Mihai Pînzaru PIM sunt doi reprezentanţi de marcă ai graficii sucevene.
„Memoria retinei gulagului românesc”
Radu Bercea, care a fost premiat de FCB în anul 2007 pentru neostenita sa activitate expoziţională, iar în vara acestui an a fost onorat cu Trofeul Bucovinei şi Certificatul de Martir al Spiritualităţii Româneşti, a primit acum premiul pentru albumul de grafică „Memoria retinei gulagului românesc” (apărut în două ediţii la Timişoara), album inedit în plastica românească prin faptul că reproduce secvenţe dramatice, tulburătoare din locurile de detenţie şi coloniile penitenciare de muncă prin care a trecut ca deţinut politic.
Albumul, ca şi expoziţiile organizate pe această temă, constituie pentru Radu Bercea o formă de revanşă care nu vizează răzbunarea, ci doar păstrarea memoriei având ca motto cuvintele: „Să iertăm trecutul, dar să nu-l uităm!”.
“Grafică inspirată de poezia eminesciană”
“Personalitate polivalentă”, aşa cum l-a prezentat într-un „Laudatio” poetul Ion Cozmei, Mihai Pînzaru PIM, iniţiatorul şi preşedintele istoric al Salonului de Umor de la Suceava, cunoscut cu precădere pentru grafica satirică, s-a remarcat în ultima vreme printr-o serie de cicluri grafice dedicate unor mari poeţi ca Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu şi, recent, printr-o suită de lucrări închinate poeţilor bucovineni.
Premiul FCB i-a fost acordat în acest an pentru lucrarea “Grafică inspirată de poezia eminesciană”, apărută la editura Casei Corpului Didactic “George Tofan” Suceava.