City Gallery, din incinta Shopping City Suceava, găzduieşte, de la sfârşitul lui octombrie şi până pe în data de 16 noiembrie, expoziţia de pictură şi grafică “B’ART ’81”.
Patru colegi de generaţie
Expoziţia de grup, realizată sub egida Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Suceava, reuneşte, în generosul perimetru al galeriei din marele centru comercial, lucrări aparţinând artiştilor Dumitru Bostan jr., Mihail Gavril, Niculai Moroşan şi Mihail Voicu, patru colegi de generaţie, absolvenţi, în anul 1981, ai Liceului de Artă “Octav Băncilă”.
Manifestarea, care aliniază pe simeze pentru a patra oară în acest an lucrările artiştilor expozanţi (care şi-au urmat drumul început la liceul ieşean şi şi-au continuat pregătirea profesională conturându-şi şi construindu-şi cariera artistică), a înregistrat la vernisaj prezenţa unui public numeros şi divers.
“O seară consacrată ideii de comuniune spirituală”
Seara vernisajului a fost apreciată ca “o seară consacrată ideii de comuniune spirituală”.
De fapt, aşa cum a remarcat criticul de artă Valentin Ciucă, “cei patru cavaleri ai Mesei Rotunde” care au provocat acest eveniment într-un “spaţiu de excepţie pentru artele vizuale” (cu sublinierea că “între atâtea lucruri trecătoare există şi un spaţiu pentru lucrurile care rămân”) au făcut tot ceea ce a depins de ei pentru a ne aduce în “zona valorii”, în “singurul rai pe care ni-l putem asuma, raiul terestru al frumuseţii artistice”.
“Risipă de culoare”
În perimetrul galeriei în care cei patru protagonişti au făcut “risipă de culoare”, Valentin Ciucă i-a prezentat pe fiecare în parte pornind de la momentul iniţial al acestei serii de expuneri în grup, care a început la Antileşti - Fălticeni, acolo unde Mihail Gavril “a încercat să facă dintr-un loc un topos încărcat de spiritualitate”.
Mihai Gavril, “omul care s-a înveşnicit la Athos”, aşa cum a spus criticul de artă ieşean, “nu este numai un nume, ci o vocaţie”.
Artişti în contur haşurat
Unui alt membru al grupului de expozanţi, artistului plastic Dumitru Bostan jr., din Piatra Neamţ, “un visător lucid”, Valentin Ciucă i-a apreciat cu precădere “acordurile cromatice extrem de subtile” din lucrările care prezintă Veneţia, iar la ieşeanul Mihail Voicu a remarcat “prea multă delicateţe într-o lume care a uitat de mult de aşa ceva”.
În fine, la Moro (Niculai Moroşan), organizatorul expoziţiei de la Suceava (autorul unei lucrări care-i surprinde în contur haşurat pe cei patru artişti, având fiecare, ca element de identificare, câte o pălărie), Valentin Ciucă s-a arătat “absolut încântat” de lucrările realizate în tabăra de la Balcic.
O expoziţie care etalează lucrări ale unor “artişti care se compară şi în acelaşi timp au orgoliul de a fi ei înşişi”.
Concluzia de final a exegetului ieşean a fost că “ne aflăm în prezenta unor opere de valoare şi a unor oameni valoroşi, indispensabili pentru mişcarea artistică din România”.