Festivalul Naţional de Poezie „Nicolae Labiş”, care se desfăşoară în zilele de 16-17 octombrie a.c., şi-a deschis ieri cea de-a XLI-a ediţie, aşa cum a intrat deja în tradiţia manifestării, la Colegiul Tehnic ”Petru Muşat” din municipiul Suceava.
„Cel mai longeviv concurs literar din ţară”
La deschiderea oficială a festivalului, care a avut loc în aula colegiului sucevean, au participat oficialităţi, reprezentanţi ai organizatorilor şi ai juriului, invitaţi (între care se aflau scriitori, editori, conducători de instituţii culturale descentralizate), profesori şi elevi de la şcoala gazdă.
Organizat de Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina - Secţia Centrul Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în colaborare cu Societatea Scriitorilor Bucovineni, Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, Universitatea „Ştefan cel Mare”, Complexul Muzeal Bucovina şi Primăria comunei Mălini, Festivalul Naţional de Poezie „Nicolae Labiş” este, aşa cum a subliniat coordonatorul acestei ediţii, scriitoarea Carmen Veronica Steiciuc, „cel mai longeviv concurs literar din ţară”.
„Sămânţa cea bună a fost aruncată”
Alături de oficialităţile sucevene, care au adus participanţilor salutul instituţiilor pe care le reprezintă (subprefectul Angela Zarojanu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie) a fost prezent ministrul secretar de stat din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor, Vasile Timiş.
Subliniind faptul că „sămânţa cea bună a fost aruncată” atunci când a început acest festival, din moment ce a ajuns la cea de-a 41-a ediţie, Vasile Timiş, care a transmis tuturor salutul ministrului Theodor Paleologu, a apreciat faptul că festivalul se dezvoltă pe două coordonate, cea a admiraţiei şi respectului pentru poetul Nicolae Labiş şi cea a valorizării operei sale.
Un regal literar
Invitata de onoare a manifestării, ca şi la ediţiile anterioare, prof. Margareta Labiş, sora poetului, a rememorat o serie de evenimente, de la premiul pe care l-a primit Nicolae Labiş în anul 1951, când era elev, „pentru o compunere cu comentarii poetice”, care „i-a deschis drumul spre afirmare”, la dascălii pe care i-a avut şi la setea pentru lectură, până la evenimentul tragic al morţii sale, cu ultimele clipe când a avut „viziunea reîntoarcerii pe plaiurile natale”.
Margareta Labiş, care a vorbit apoi despre integrarea în tradiţie şi presentimentul morţii în opera poetului, a încheiat cu un moment recitativ, căruia i-a urmat un montaj liric realizat de elevii colegiului sub coordonarea prof. Mihaela Neacşu.
Finalul i-a aparţinut, în calitate de organizator şi de gazdă, directorului Maria Teodoreanu, care le-a mulţumit tuturor pentru acest regal literar.
„O viaţă pentru Labiş: Nicolae Cârlan şi cercetările sale”
În întâmpinarea acestei ediţii de festival, criticul literar Nicolae Cârlan a scos de sub tipar, cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, volumul „Nicolae Labiş - Corespondenţă”.
Sub genericul „O viaţă pentru Labiş: Nicolae Cârlan şi cercetările sale”, scriitoarea şi jurnalista Doina Cernica a conturat un portret al criticul literar sucevean.
Nicolae Cârlan, pentru care Labiş este „un poet înzestrat cu un talent ieşit din comun”, este cel care a început aventura cercetării vieţii şi operei poetului de la Mălini atunci când, pornind de la „două geamantane cu manuscrise”, a primit însărcinarea să realizeze Casa Memorială „Nicolae Labiş”.