La City Gallery, în incinta Shopping City Suceava, s-a deschis zilele trecute expoziţia de pictură şi grafică a artiştilor plastici Puşa Pîslaru şi Iulian Asimionesei, cu genericul „Lumea cailor”.
Calul, o inepuizabilă sursă de inspiraţie artistică
Expoziţia, care reuneşte 68 de lucrări (48 realizate de Puşa Pîslaru şi 20 semnate de mai junele său companion Iulian Asimionesei), are ca laitmotiv vizual calul, animalul care, în simbolistica universală, întruchipează armonia elementelor cosmice.
Ca arhetip fundamental, ca imagine a frumuseţii desăvârşite, sălbatic şi liber, năzdrăvan şi înaripat, înzestrat cu puteri magice, sau domesticit, prieten şi partener al omului, supus şi ascultător, ajutor de nădejde în gospodăria stăpânului, calul constituie o inepuizabilă sursă de inspiraţie artistică.
Emoţie şi satisfacţie pentru autori
Prezentaţi la vernisaj de Lucia Puşcaşu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Suceava („o filială fără bani, dar foarte bogată spiritual”, aşa cum a precizat ea), autorii lucrărilor, care au fost apreciaţi pentru activitatea lor plastică, s-au bucurat de prezenţa colegilor de breaslă şi de catedră (ambii sunt profesori la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava) dar şi de cea a elevilor, de la învăţăceii cei mai mici, până la discipolii care şi-au ales deja drumul în viaţă îndreptându-se spre o carieră artistică.
O prezenţă care le-a provocat emoţie, dar totodată şi o satisfacţie deosebită.
„O modalitate de a înţelege o pictură de calitate”
Tocmai de aceea, artista plastică Iulia Andrieş, care a făcut un comentariu asupra expoziţiei, a insistat asupra rolului formator al şcolii în educarea artistică, spunând că această desfăşurare cromatică vizuală constituie „o reală lecţie” pentru privitori, „o modalitate de a înţelege o pictură de calitate”.
„Este bine să învăţăm să privim - a accentuat ea - să judecăm lucrurile şi să învăţăm să facem selecţia între ceea ce este bun şi frumos şi ceea ce se face fără instruire plastică”.
”Vă propun un joc - a spus ea în încheiere - să privim cu atenţie aceste lucrări şi să încercăm să ne regăsim propria stare de spirit!”.