Muzeul de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava prezintă publicului, în intervalul 9 octombrie - 9 noiembrie a.c., expoziţia cu genericul „O lume dispărută”.
Piese din Colecţia de paleontologie a muzeului sucevean
Expoziţia, care urmăreşte valorificarea patrimoniului muzeal şi educarea publicului vizitator în vederea conservării şi protejării mediului din rezervaţiile geologice, etalează piese din Colecţia de paleontologie a Muzeului de Ştiinţele Naturii Suceava (faună fosilă, amprente foliare, resturi de peşti fosili şi roci fosilifere), descoperite în diferite zone de pe teritoriul judeţului sau din judeţul vecin Maramureş, zone care constituie importante rezervaţii paleontologice.
Piesele prezentate în vitrine sunt însoţite, într-o amplă expunere grafică, de informaţii ştiinţifice referitoare la istoria geologică a Pământului (ere, perioade, scară stratigrafică, reconstituiri de animale).
Specii dispărute în urmă cu circa 10.000 de ani
Vizitatorii pot vedea alături de imaginea unui Mammuthus primigenius (Mamutul lânos), specie dispărută în urmă cu circa 10.000 de ani, fragmente de fildeş, un molar şi un dinte lacteu superior, un fragment de omoplat şi un condil occipital aparţinând celui mai răspândit vertebrat fosil de pe teritoriul României.
Sunt expuse totodată un canin de Ursus spelaeus (Ursul de peşteră), specie de talie mare din Pleistocen, precum şi un molar şi un os radius aparţinând unei equide (Hipparion gracile).
Exponate recoltate din punctele fosilifere Piatra Pinului şi Chiuzbaia
Într-o vitrină sunt etalate exponate recoltate din punctul fosilifer Piatra Pinului, care cuprinde depozite sedimentare de argile sapropelice şi gresii albe cuarţifere ce s-au format în urmă cu circa 30 de milioane de ani.
Sunt prezentate fragmente de peşti fosili şi cochilii de Ammonitida (din Jurasicul şi Cretacicul Inferior), calcare cu lamelibranhiate şi gasteropode, corali şi mostre de marnă cu fucocide.
Din punctul fosilifer Chiuzbaia (Maramureş) pot fi văzute fragmente de lemn silicifiat şi roci cu frunze de plante fosile (Acer, Rhamnus, Fagus attenuata, Neolitsea).
O manifestare cultural-educativă pentru toate categoriile de vizitatori
Un alt grupaj de exponate prezintă, lângă imaginea reconstituită a unui Rhinoceros antiquitatis (Rinocerul blănos), fragmente de schelet (humerus, cocsal, tibie, radius) precum şi un corn de Bison priscus, bizonul primitiv diluvial.
Expoziţia care poate fi vizitată zilnic (luni, între orele 9:00 - 16:00, marţi - duminică, între orele 9:00 - 17:00) constituie o manifestare cultural-educativă pentru toate categoriile de vizitatori, îndeosebi pentru cei tineri, cărora organizatorii încearcă să le trezească interesul pentru istoria îndelungată a Pământului.