Directorul coordonator al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DCCPCN) Suceava, Daniel Hrenciuc, a făcut câteva precizări cu privire la utilizarea sumelor încasate din eliberarea avizelor pentru lucrări de construire în zonele de protecţie a monumentelor istorice (delimitate de Planurile urbanistice zonale ale localităţilor) de pe teritoriul judeţului de competenţă.
Fonduri administrate în regim extra bugetar
„Mulţi dintre beneficiarii serviciului de avize - a spus Daniel Hrenciuc - au fost şi sunt încă surprinşi de necesitatea acestor avize şi de cuantumul acestora. Ceea ce nu ştiu aceşti beneficiari, persoane fizice şi juridice, de stat sau de drept privat, este destinaţia acestor fonduri administrate în regim extra bugetar, conform prevederilor legale, respectiv HG 387/2003”.
Directorul coordonator al DCCPCN Suceava, care a declarat că în acest an s-au strâns până în prezent cca. 30.000 de lei din eliberarea avizelor, a precizat că „aceste sume sunt drămăluite judicios, după necesităţi, iar destinaţia lor este exclusivă: punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional”.
Finanţarea unor lucrări de reamenajare, conservare şi restaurare a obiectivelor de patrimoniu
Reliefând faptul că Suceava este un judeţ care dispune de un patrimoniu foarte bogat („este singurul judeţ cu şapte biserici de zid pictate înscrise în listele UNESCO, judeţul care are 32 de biserici de lemn, dar şi numeroase monumente laice, cum sunt clădirea Prefecturii, Palatul de Justiţie, muzeele din Suceava şi Câmpulung Moldovenesc sau cazinoul Băilor din Vatra Dornei”) el a subliniat că de-a lungul timpului prin DCCPCN Suceava s-au finanţat o serie de lucrări de reamenajare, conservare şi restaurare a unor asemenea obiective.
S-au dat ce exemplu în acest sens dotarea şi reamenajarea Muzeului Mănăstirii Dragomirna, reamenajarea muzeului şi depozitului de icoane de la Suceviţa, restaurarea clopotniţei bisericii din Ilişeşti, conservarea învelitorii Bisericii Sf. Nicolae a Mănăstirii Probota şi realizarea acoperişului de protecţie a ruinelor din incinta mănăstirii.
„Banii sunt puţini, necesarul este imens...”
„Deloc lipsită de importanţă - a spus Daniel Hrenciuc - este promovarea patrimoniului cultural naţional prin publicaţiile editate fie ca unici finanţatori, fie în colaborare cu alte instituţii specializate”.
„Banii sunt puţini, mai ales în acest an, necesarul este imens şi poate tocmai de aceea grija pentru fiecare leu pe care îl avem, sau ar fi trebuit să îl avem, este pe măsură”, a încheiat el.