La Iulius Mall Suceava s-a deschis joi, la ceas de seară, expoziţia de grafică a lui Li Pin.
Fiind dedicată Zilei Naţionale a Republicii Populare Chineze şi auzind numele autorului, oricare dintre noi ar fi fost încredinţat că este vorba de un chinez.
“Chinezul” s-a dovedit a fi însă o româncă, Liviana Pînzaru (cu prenumele şi numele abreviate Li Pin) care le-a oferit vizitatorilor o frumoasă surpriză.
În kimono de mătase şi cu evantai pictat în mână
Îmbrăcată în kimono de mătase şi cu un evantai pictat în mână, Liviana Pînzaru (care este farmacist în Fălticeni, dar cochetează de o bună bucată de vreme cu arta plastică) a etalat pe zece şevalete, care permiteau o dublă expunere, 20 de lucrări de grafică realizate în manieră specific chinezească, lucrări prezentate atât în original, în format A4, cât şi în fotocopii, format A3, pe suport din material plastic.
Şi pentru ca atmosfera evenimentului să fie cât mai veridică, muzica ambientală era chinezească, iar fiul expozantei, Alexandru, înveşmântat şi el în straie de mătase şi cu pălărie din bambus pe cap, întâmpina oaspeţii salutându-i în limba chineză, cu politeţea şi plecăciunea cuvenite.
„Un globe-trotter hotărât”
Vernisajul a avut un aer oficial prin prezenţa membrilor Asociaţiei de Prietenie România-China - Filiala Suceava, alături de care s-au aflat rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, şi reprezentanţii Asociaţiei de Artă „Nicolae Tonitza” (Tonitza Art Group - TAG), gruparea universitară de creatori din care face parte artista expozantă.
Prezentată de graficianul Mihai Pînzaru PIM ca „un globe-trotter hotărât”, care, în urma unei excursii în China, a revenit „foarte încântată de civilizaţia chineză”, Liviana Pînzaru (care a absolvit un ciclu de pregătire plastică la Şcoala de Arte „Ion Irimescu” cu prof. Dumitru Rusu, iar acum se instruieşte ca grafician sub îndrumarea lui PIM) a regizat meticulos întregul eveniment.
„O marcă de valoare şi originalitate”
Alături de şevaletele cu lucrări erau expuse pe o masă ustensilele de lucru aduse din China, creioane, pensule, batonul de tuş solid, dar şi sigiliul din jad cu care au fost ştampilate lucrările, sigiliu pe care erau gravate, cu litere latine, numele Liviana, precum şi o complicată ideogramă chinezească. Aplicat cu tuş roşu pe fiecare lucrare, sigiliul imprimă, aşa cum a remarcat dr. Ioan Ieţcu (călător şi el prin China, impresionat de valorile şi priorităţile acestei ţări) „o marcă de valoare şi originalitate”.
Nu lipseau nici cana pictată din porţelan şi ceşcuţele pentru ceai, nici evantaiul şi nici beţişoarele, despre care dr. Ioan Ieţcu spunea că rişti să rămâi flămând, dacă nu ai abilitatea de a le mânui.
„O încercare inedită în peisajul plastic sucevean”
Lucrările Livianei Pînzaru, realizate cu grafit moale şi cu tuş în laviu, circumscriu motive specifice civilizaţiei chineze.
Pinul, păunul, nufărul, faimosul zid de apărare sau dragonul sculptat în grinda care susţine acoperişul pagodei constituie elemente de preocupare artistică tratate în manieră chinezească.
„O încercare inedită în peisajul plastic sucevean”, aşa cum a subliniat Constantin-Emil Ursu, unul dintre vicepreşedinţii Asociaţiei de Prietenie România-China - Filiala Suceava.
O încercare care nu a dat greş şi care s-a bucurat de aprecierea publicului.