Expoziţia „Arta şi religia Neoliticului - Cultura Cucuteni”, deschisă pe data de 16 septembrie a.c. la Muzeul Naţional de Arheologie din Varşovia, proiect coordonat de Complexul Muzeal Bucovina Suceava, realizat în colaborare cu câteva instituţii muzeale din Moldova, este o manifestare de reprezentare pentru România.
Expoziţia va fi deschisă până la data de 14 ianuarie 2010
Plasată sub patronajul onorific al E.S. Gheorghe Predescu, ambasadorul României în Republica Polonă, şi a mareşalului Voievodatului Mazovia, Adam Struzik, expoziţia, organizată cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCC) şi al Institutului Cultural Român, va fi deschisă timp de patru luni, până la data de 14 ianuarie 2010.
La vernisajul expoziţiei au participat, alături de ambasadorul Gheorghe Predescu, secretarul de stat din MCC, Vasile Timiş, directorul Muzeului Naţional de Arheologie al Poloniei, Wojciech Brzeziński, directorul general al Complexului Muzeal Bucovina, Constantin-Emil Ursu şi directorul general adjunct Ion Mareş, directorul Centrului de Cultură şi Artă al Regiunii Mazovia, Aleksandra Kielan.
484 de piese din patrimoniul naţional mobil, categoria Tezaur
Expoziţia etalează un număr de 484 de piese (între care şi câteva precucuteniene), din patrimoniul naţional mobil, categoria Tezaur, 42 dintre acestea făcând parte din colecţiile muzeului sucevean.
Anul trecut, CMB Suceava a organizat în Polonia prima expoziţie românească dedicată culturii Cucuteni, expoziţie care, sub un generic asemănător („Cultura Cucuteni - Artă şi religie”), a prezentat la Muzeul Gornoslaskie din Bytom, din Voievodatul Silezia, 255 de exponate (90%, piese ceramice din categoria Tezaur), din mai multe muzee din ţară.
Manifestarea, care s-a bucurat de succes, a deschis calea expoziţiei de acum, care este de mai mare amploare.
*
Catalogul tipărit cu acest prilej în limbile engleză şi polonă (realizat la Tipografia Accent Print Suceava) este edificator în acest sens.
Realizat cu deosebită acurateţe pe hârtie de calitate, catalogul, cu 180 de pagini format A4, prezintă în imagini color peste 300 de piese cucuteniene însoţite de explicaţii.