Directorul coordonator al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava, Daniel Hrenciuc, a apreciat ieri, într-o conferinţă de presă, iniţiativa administraţiei locale şi judeţene de restaurare şi punere în valoare a ruinelor Curţii Domneşti.
Realizarea unui complex vizitabil, emblematic pentru oraşul Suceava, care să valorifice întregul sit arheologic al Curţii Domneşti (în principal ruinele palatului domnesc care datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea) prin amenajarea unui parc arheologic se va face cu bani obţinuţi printr-un proiect.
„Lucrările vor începe cât de curând”
Daniel Hrenciuc a spus că se pot stabili deja o serie de obiective de cercetare şi punere în valoare a acestui complex arhitectonic monumental în colaborare cu arhitectul Gheorghe Sion, şeful proiectului de restaurare din cadrul Institutului Naţional al Monumentelor Istorice Bucureşti.
Subliniind faptul că „lucrările vor începe cât de curând”, într-o primă instanţă fiind vorba de „o igienizare a întregii zone, defrişarea vegetaţiei, realizarea unei împrejmuiri decorative şi aducerea terenului la o imagine firească pentru centrul Sucevei”, el a conturat câteva obiective cu rol orientativ în realizarea proiectului propus.
„Spaţii moderne în haină medievală”
Este vorba de amenajarea şi refuncţionalizarea pivniţei de pe latura de Est (care datează de la sfârşitul sec. al XIV-lea şi prima jumătate a sec. al XV-lea), derularea unor lucrări de conservare şi restaurare „in situ” a ruinelor palatului domnesc de pe latura de Nord (vizând restaurarea unor tronsoane care necesită refacerea bolţilor, întregiri volumetrice şi realizarea unor spaţii închise) şi amenajarea în acest corp a unor zone de prezentare a datelor planimetrice, volumetrice şi cronologice.
Pentru închiderea volumetrică a careului curţii se propune realizarea unui corp nou cu funcţiuni diverse de tip cultural, „spaţii moderne în haină medievală”.
Aranjare peisagistică, terasă şi stand de desfacere pentru publicaţii
Se impune amenajarea unui parcurs de vizitare (a cărui destinaţie este aceea de a facilita accesul publicului vizitator către „punctele fierbinţi” ale lucrărilor de cercetare arheologică şi de conservare-restaurare), aranjarea peisagistică a perimetrului (gazon, flori, arbuşti ornamentali), dar şi amenajarea unei terase de tip alimentaţie publică, precum şi a unui stand de desfacere de publicaţii cu caracter ştiinţific, publicitar sau diverse suveniruri.
Zonele de acces în incinta parcului vizează latura de Sud (bulevardul Ana Ipătescu, dinspre Biserica Coconilor), cât şi dinspre Biserica Sf. Dumitru şi Turnul Lăpuşneanu, unde se poate amenaja şi o parcare.