În perioada 1 august – 30 decembrie, Bucovina va fi promovată internaţional pe unde radio, în cadrul unui proiect iniţiat de Radio România Internaţional (RRI). Pentru ascultătorii emisiunilor în limba ucraineană, a fost lansat un concurs cu întrebări despre Bucovina.
La finalul concursului „De 15 ani împreună”, vor fi aleşi patru finalişti, care vor beneficia de un sejur de şapte zile, la pensiunea Passiflora din Bucovina.
Partener media în acest proiect de promovare a Bucovinei, iniţiat de Radio România Internaţional (RRI), este cotidianul Monitorul de Suceava, care va publica în paginile ziarului reportaje de pe meleagurile Bucovinei, realizate de redactorii RRI.
Invitatul redactorului RRI Daniel Onea, de această dată, a fost directorul general al Complexului Muzeal Bucovina, Emil Constantin Ursu. „Încep cu Muzeul de Istorie. Este practic fundamentul muzeului sucevean. Societatea Muzeul s-a constituit pe baza rezultatelor arheologice datorate evident cercetărilor de la Cetatea de Scaun a Sucevei, cercetări conduse de un arhitect austriac, care vorbea despre vechiul castel al gloriei moldoveneşti. Cetatea de Scaun ajunsese practic o ruină, era un morman de piatră şi de lut, nebăgată în seamă, însă, totuşi, folosită pe post de carieră de piatră pentru târgoveţi. Arhitectul Romstorfer s-a îngrijit nu numai de cetate. Stilul Romstorfer este cunoscut şi în cazul monumentelor religioase. Ceea ce astăzi trecătorii pot vedea sunt acele acoperişuri cu ţiglă pictată, acoperişuri pe care în Suceava le regăsim la Mănăstirea Sf. Ioan şi la prima Mitropolie a Moldovei”, le-a explicat Emil Ursu ascultătorilor Radio România Internaţional.
Expunere
Muzeul de Istorie găzduieşte astăzi o expoziţie finalizată în anul 1986, care se va moderniza începând cu primăvara anului 2010, având în vedere fondurile europene anunţate. În anul 1986, această expoziţie era un reper pentru muzeografia românească, graţie Sălii Tronului, rodul unei strânse colaborări dintre muzeografi, arhitecţi şi artişti plastici, rezultatul materializării unor cercetări ştiinţifice de arhivă, arheologice şi de istorie a artei. Aici s-a reconstituit sala Sfatului Domnesc din timpul lui Ştefan cel Mare. Puteţi admira statui confecţionate dintr-un amestec de răşină de brad sintetică şi fibră de sticlă, ai căror ochi sunt proteze umane, cu peruci din păr uman. „Un alt obiectiv important”, a mai spus Emil Constantin Ursu, „ îl reprezintă expoziţia etnografică. Aici mă refer la Hanul Domnesc, practic Muzeul Etnografic al Bucovinei, clădire ea însăşi importantă, aflată pe lista monumentelor istorice. Este un han vechi, de secol XVII, devenit apoi han de vânătoare imperial. Se pare că însuşi împăratul a dormit acolo. Un alt muzeu important din Suceava este Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, un muzeu care încearcă să adăpostească în sălile lui, fauna şi vegetaţia locală, dar şi aspecte mondiale, prin colecţia de geologie, cu piese din Africa şi din America de Sud. Poate cea mai mare atracţie a acestui muzeul rămâne Vivariul, o mică expoziţie cu animale vii, animale mici şi păsări în general. Un univers foarte îndrăgit de cei mici.”
Popas la Muzeul Satului
Următorul obiectiv prezentat de directorul Emil Ursu, pe unde radio, prin intermediul redactorului Daniel Onea, este Muzeul Satului Bucovinean, ale cărui începuturi se situează între anii ’60-‘70. Un muzeu care încearcă să ilustreze Bucovina cu tot ceea ce are ea special. Pe lângă casele tradiţionale, amintim moara, piua de sumane, un mic iaz, pentru că pescuitul era o îndeletnicire în zonă, şi bineînţeles biserica.
„Este vorba de biserica din Vama, o biserică pe care am reintrodus-o în circuitul turistic anul acesta de Florii, cu un iconostas superb. Muzeul Satului e important şi pentru că păstrează ceea ce copii spun azi <asta e ca la bunica>. O lume care astăzi încă mai există, dar care, încet, încet, dispare. Motivele sunt două: pe de o parte ignoranţa, pe de o parte civilizaţia care aduce cu sine comoditate, tehnologie, şi care accelerează moartea vechiului sistem. În Bucovina (...) pot merge cu o căruţă pentru fân citind un mail pe laptop. Este un lucru pe care nu-l poţi face în alte ţări din Europa Occidentală”, a explicat Emil Ursu.
Participaţi la Concursul „De 15 ani împreună”
Ascultătorii RRI, secţia ucraineană, care vor participa la concursul „De 15 ani împreună”, au ocazia să câştige unul dintre cele două mari premii constând într-un sejur în Bucovina. Sunt şi multe alte surprize pentru cei cărora zeiţa Fortuna nu le va zâmbi. Printre acestea, şi un frumos album despre Bucovina, oferit de Complexul Muzeal Bucovina, editat în limbile ucraineană, engleză şi română.