Şase secole au trecut de la prima menţionare oficială a localităţii Vama într-un document domnesc, un act ce consfinţea o danie făcută către Mănăstirea Moldoviţa. Comunitatea locală a sărbătorit la sfârşitul săptămânii trecute timp de două zile acest eveniment, prin spectacole şi momente solemne.
Programul evenimentului a inclus o şedinţă festivă a Consiliului Local, un fragment de teatru în aer liber, parada portului popular, cântece şi dansuri cu vedete iubite de public şi artişti locali, dar şi o ceremonie religioasă susţinută de şapte preoţi, în care au fost pomeniţi domnitorii şi eroii neamului.
Alături de vămeni, la această aniversare s-au aflat câţiva oaspeţi speciali – o delegaţie de 21 de francezi, în frunte cu primarul localităţii Louveciennes. Localitatea franceză este înfrăţită oficial cu Vama din anul 2000, dar relaţiile reciproce de colaborare şi sprijin datează încă din 1990. Periodic, cele două localităţi surori derulează schimburi turistice şi culturale sau schimburi de experienţă în administraţie prin astfel de vizite reciproce. Francezii au fost primiţi cu multă căldură la Vama şi de această dată, iar la finalul ceremoniei religioase consacrate aniversării preotul paroh Nicolae Moroşan s-a adresat special grupului de oaspeţi în limba lor, în semn de apreciere. Au mai participat la festivităţi şi invitaţi oficiali din România, între care deputatul Dan Gospodaru şi primari din localităţi învecinate.
Între numeroasele manifestări derulate în aer liber cu acest prilej s-a înscris şi un moment artistic aparte, desfăşurat sub genericul “File de istorie”, susţinut de cântăreţul şi recitatorul vămean Cornel Simionescu şi dedicat domnitorului Ştefan cel Mare. Fascinat de istorie şi de domnitorul Ştefan cel Mare în special, Cornel Simionescu i-a dedicat până acum eroului moldovean o odă şi un film artistic, care sunt creaţia sa în totalitate. În plus, vămeanul tocmai a amenajat recent, în propria sa casă, o cameră-cetate dedicată domnitorului, unde păstrează inclusiv recuzita specială. Îmbrăcămintea medievală, folosită şi la defilarea călare ce a precedat momentul poetic susţinut la sărbătoarea de la sfârşitul săptămânii trecute, comandată sau realizată personal de Simionescu pentru el şi “oşteni”, include scuturi, arcuri, armuri şi zale demne de un studio de film.
Potrivit precizărilor primarului comunei, Nicolae Baltag, organizarea evenimentului a fost posibilă cu sprijinul consilierilor locali şi agenţilor economici, care s-au implicat atât în finanţarea cât şi în pregătirea tehnică a manifestărilor.