Regretatul poet basarabean Grigore Vieru, care nu s-a dezis niciodată de ţara, neamul şi limba românească, a fost omagiat, miercuri seară, la Casa de Cultură Suceava, în prezenţa a peste 300 de suceveni.
Iniţiativa organizării unui turneu prin Moldova şi Bucovina, cu un spectacol omagial în memoria poetului basarabean Grigore Vieru, i-a aparţinut artistului Paul Surugiu – Fuego, care, împreună cu îndrăgita interpretă Irina Loghin, a oferit sucevenilor două ore de muzică de calitate, poezie şi multă emoţie.
Prezentă la spectacol, soţia regretatului poet, Raisa Vieru, cu greu şi-a ţinut în frâu lacrimile, pe tot parcursul evenimentului.
„Un scriitor poate învia numai în limba sa”
Profund emoţionată, profesoara Raisa Vieru le-a mulţumit artiştilor, dar şi publicului care a ales să îl sărbătorească pe poetul tuturor românilor în acest fel, şi a rostit un aforism scris de soţul ei: „Un scriitor poate învia numai în limba sa”. „Grigore este printre noi, poate chiar aici, spiritul lui este în mijlocul nostru”, a spus văduva poetului. La finalul spectacolului, Fuego a propus ca o stradă din municipiul Suceava să poarte numele marelui poet Grigore Vieru, în semn de preţuire.
„Doar o lacrimă a lui Eminescu...”
„Bună seara, dragi români”, aşa a început spectacolul Irina Loghin, vrăjind publicul chiar de la prima melodie. Interpreta şi-a amintit că în perioada când a avut interdicţie de a cânta, înainte de 1989, a lucrat la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” Suceava, motiv pentru care se întoarce de fiecare dată în Bucovina cu emoţie. Publicul a fost de partea ei, a aplaudat-o, i-a oferit buchete de flori şi
a cântat împreună cu ea. Dacă Irina Loghin le-a adus în memorie sucevenilor piese vechi, foarte îndrăgite, Fuego a interpretat aproape toate cântecele care au avut texte scrise de poetul Grigore Vieru. Artistul a recitat câteva poeme scrie de poetul basarabean, pe care l-a comparat mereu cu Eminescu. „De câte ori îl comparam cu Eminescu, Grigore Vieru îmi spunea că el este doar o lacrimă a lui Mihai Eminescu... Dar cât de importantă este acum şi o lacrimă!”, le-a destăinuit sucevenilor Fuego.
„Poetul Grigore Vieru a avut în sânge de la naştere românismul”
La spectacolul de miercuri a fost prezent, în semn de omagiu şi apreciere pentru opera marelui poet, dar şi în amintirea unei prietenii adevărate, scriitorul Mihai Sultana Vicol. Cu puţin timp în urmă, scriitorul a lansat volumul „Grigore Vieru, pontiful limbii române”, carte care conturează efigia poetului tribun din Basarabia. O astfel de carte a ajuns şi în mâinile artistului Paul Surugiu, care l-a invitat pe autor pe scenă, pentru a spune câteva cuvinte despre poetul Grigore Vieru. „Neamul românesc a pierdut un reper moral, un român exemplar, o voce profundă a liricii româneşti, apropiată poeziei eminesciene. Poetul Grigore Vieru a avut în sânge de la naştere românismul. El a fost supus unor concertate atacuri de denigrare şi a sfârşit într-un <accident stupid>, dar moartea lui a avut, ca o cauză adâncă, o inimă slăbită de hăituiala <asasinilor morali>”, a spus Mihai Vicol.
Banii rezultaţi din vânzarea biletelor la spectacolul de la Suceava vor fi folosiţi pentru construirea unui monument comemorativ, dedicat poetului Grigore Vieru, în cimitirul din Chişinău.