Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) - Ţinutul Bucovina a sărbătorit ieri Ziua Independenţei Ucrainei.
Expoziţie de pictură şi expoziţie de carte în limba ucraineană
Manifestarea, care a avut loc la sediul UUR - Ţinutul Bucovina din municipiul Suceava, la care au participat, alături de reprezentanţii comunităţii ucrainene sucevene, Excelenţa Sa, consulul general al Ucrainei la Suceava Yurii Verbytskyi, subprefectul Constantin Huţanu şi directorul coordonator al Direcţiei pentru Cultură, Daniel Hrenciuc, a avut în program prezentarea unei expoziţii de pictură şi etalarea unei expoziţii de carte în limba ucraineană.
Preşedintele UUR-Ţinutul Bucovina, prof. Ioan Bodnar, a semnalat expunerea unor lucrări realizate în această vară în Tabăra Internaţională de Pictură „Bucovina, trecut prezent şi viitor” (tabără care s-a desfăşurat, în intervalul 20 iulie - 1 august a.c., la Horodnic de Sus, la care au participat 14 artişti plastici din şapte ţări europene şi în care au fost reprezentate trei minorităţi etnice din România) şi organizarea expoziţiei de carte, care cuprinde şi câteva valoroase volume din colecţia personală a prof. dr. Daniel Hrenciuc.
România şi Ucraina, două ţări „cu vocaţie şi destin european”
Subprefectul Constantin Huţanu a adresat felicitări „ucrainenilor de pretutindeni” şi urări de „prosperitate, linişte şi pace”.
Excelenţa Sa, consulul general Yurii Verbytskyi, a dat citire salutului Ministerului de Externe al Ucrainei, adresat tuturor ucrainenilor care trăiesc dincolo de graniţele ţării, şi a subliniat că Ucraina, care a păşit pe drumul democraţiei cu 18 ani în urmă, depune eforturi pentru integrarea în Uniunea Europeană.
Făcând o scurtă incursiune în istoria ţării vecine, Daniel Hrenciuc a subliniat faptul că Ucraina, la fel ca România, este o ţară „cu vocaţie şi destin european”.
Manifestarea a avut parte de un program susţinut de grupul artistic „Soacrele”, care a prezentat o suită de cântece din folclorul ucrainean.