Perseidele, curentul de meteori care îşi face apariţia pe bolta cerească în fiecare vară, între 17 iulie şi 24 august, nu pot fi văzute din Suceava.
„Ploaia de meteori”
Zilele acestea Pământul traversează traiectoria unui nor de meteori lăsat în urmă de cometa Swift-Tuttle, nume dat după cercetătorii care au descoperit-o în anul 1862, Lewis Swift şi Horace Tuttle.
Întâlnirea anuală a Pământului cu această densitate de materie interplanetară determină apariţia unei „ploi de meteori”, cunoscută sub numele de Perseide, după numele constelaţiei Perseu, locul unde se află radiantul acestui curent de meteori.
După ce intră în atmosfera terestră, cu o viteză de 59 de kilometri pe secundă, meteorii strălucesc şi se dezintegrează.
Fenomenul este vizibil numai în zonele lipsite de „poluare luminoasă”
Evenimentul astronomic care a determinat apariţia „stelelor căzătoare”, care a atins faza maximă în noaptea de 12 spre 13 august (când observatorii bolţii cereşti prevedeau că pot fi văzuţi până la 80-100 de meteori pe oră) nu a fost vizibil cu ochiul liber şi nici cu instrumente optice din perimetrele luminate ale oraşelor.
Muzeograful Mariana Gavrilescu de la Observatorul Astronomic (Planetariul) Suceava a precizat că „ploaia de stele” este vizibilă în condiţii de cer senin numai din afara oraşelor, din zone cu cer curat, lipsit de „poluare luminoasă”.
Festivalul astronomic „Nopţi de Perseide” de la Horodnic de Jos
De aceea astronomii suceveni, care în aceste zile sunt antrenaţi în cadrul Festivalului astronomic „Nopţi de Perseide” (9 - 14 august a.c.), îşi desfăşoară acţiunile la Horodnic de Jos, localitate în care are loc cea de-a IV-a ediţie a acestui festival.
Programul manifestărilor cuprinde expoziţii de astronomie, gala filmului astronomic, cenaclul de literatură astronomică, dar şi efectuarea de observaţii asupra curentului de meteori Perseide, cu lunete şi telescoape.
Observaţiile le pot oferi însă satisfacţii astronomilor de la Horodnic numai în condiţii de cer senin.