Vernisajul expoziţiei celei de-a IV-a ediţii a Taberei Internaţionale de Pictură „Bucovina, trecut, prezent şi viitor”, care a avut loc săptămâna trecută la Hanul Voievozilor din comuna Horodnic de Sus, a fost precedat de o manifestare expoziţională inedită.
Două grupaje cromatice
Câţiva copii talentaţi, de la Şcoala Generală nr. 1 „Iulian Vesper” din localitate şi de la Şcoala cu clasele I-VIII din Voitinel, le-au făcut (cu complicitatea gazdelor, familia Lia şi Adrian Popescu, proprietarii hanului), o surpriză atât celor 14 artişti expozanţi, cât şi tuturor celor care au fost invitaţi să participe la vernisaj.
Cei opt copii de la şcoala din Horodnic, împreună cu dascălul lor de religie şi desen Paraschiva Vatamaniuc, şi vecinii lor din Voitinel, cinci copii însoţiţi de directorul şcolii Rodica Cârdei, au realizat două grupaje cromatice, alcătuite din cele mai frumoase lucrări executate de ei la orele de desen.
Felicitaţi şi încurajaţi
Realizate în culori de apă (acuarele şi guaşe), lucrările elevilor (peisaje, alegorii, motive decorative...) au constituit un preambul tonifiant, susţinut de cromatica veselă a copilăriei, pentru expoziţia internaţională care a reunit şapte pictori români (între care se aflau trei reprezentanţi ai unor minorităţi etnice) şi şapte artişti plastici din câteva ţări europene.
Cei mici, care-au venit îmbrăcaţi în straie populare, au fost felicitaţi şi încurajaţi de prof. Ioan Bodnar, iniţiatorul şi directorul taberei internaţionale, care şi-a propus ca anul viitor să organizeze tabăra ca un „dialog între generaţii”, la care să participe, alături de artişti consacraţi, copii care s-au remarcat în domeniul creaţiei plastice, la concursurile şi olimpiadele de profil.