În prima conferinţă de presă organizată după instalarea în fruntea Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Suceava, directorul coordonator, Daniel Hrenciuc, a făcut câteva precizări cu privire la măsurile de ordin organizatoric care s-au întreprins în instituţie şi a vizat acţiunile prioritare.
Declaraţiile de avere ale personalului, pe site-ul instituţiei
Subliniind faptul că a fost numit în funcţia de director coordonator începând cu data de 2 iunie a.c. şi a preluat efectiv conducerea DCCPCN Suceava din 8 iunie a.c., Daniel Hrenciuc a semnalat că au fost publicate pe site-ul instituţiei declaraţiile de avere ale personalului, s-au stabilit o serie de atribuţii şi sarcini noi (care derivă din fişa postului) celor 12 angajaţi şi s-a fixat programul de audienţe cu publicul.
Înfiinţarea şi amenajarea unui muzeu la Mănăstirea Probota
Menţionând că unul din obiectivele sale prioritare este mediatizarea activităţii instituţiei şi anunţând că îşi propune organizarea la interval de două săptămâni a unor conferinţe de presă, Daniel Hrenciuc a prezentat, ca principala acţiune din programul de activităţi a DCCPCN Suceava, înfiinţarea şi amenajarea unui muzeu la Mănăstirea Probota.
Accentuând faptul că Biserica Sf. Nicolae a Mănăstirii Probota, prima ctitorie a voievodului Petru Rareş (1530), face parte din Patrimoniul Mondial, fiind restaurată cu fonduri UNESCO, Daniel Hrenciuc a declarat că amenajarea unui muzeu („pentru care există un spaţiu mai generos ca la Dragomirna”) „va spori atractivitatea acestei mănăstiri”.
Costurile reabilitării acoperişului de la Probota, 35.000 lei
În acest sens, el a avut deja discuţii pentru un parteneriat cu directorul general al Complexului Muzeal Bucovina, Constantin-Emil Ursu, stabilind concret care va fi implicarea fiecărei instituţii.
Întrucât, aşa cum a precizat el, „acoperişul riscă să se degradeze”, au fost estimate şi costurile reabilitării la suma de cca. 35.000 lei.
„Ne-am pus de acord asupra ce va face fiecare”, a spus el, adăugând că primul pas este realizarea unui proiect pentru amenajarea acestui muzeu care va pune în valoare obiecte de cult datând din sec. XV-XVII (veşminte bisericeşti, cărţi vechi, etc).
Direcţia pentru Cultură Suceava rămâne implicată în organizarea Festivalului „Întâlniri Bucovinene”
Accentuând faptul că instituţia pe care o coordonează „nu mai finanţează acţiuni culturale”, Daniel Hrenciuc a făcut recomandarea ca cei care-şi propun să organizeze astfel de acţiuni să se adreseze şi să depună proiecte la Fondul Cultural Naţional.
Direcţia pentru Cultură Suceava (care, aşa cum a spus directorul coordonator, „colectează din diferite surse diverse sume”) rămâne implicată în organizarea Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” („vom face demersuri câtre Ministerul Culturii şi Cultelor pentru a finanţa acest festival”) şi va asigura fondurile pentru tipărirea unei importante lucrări monografice dedicată Bisericii Sf. Gheorghe - Mirăuţi, prima Mitropolie a Moldovei, care-l are ca autor pe arheologul sucevean Ion Mareş, precum şi a unui calendar al credinţelor şi tradiţiilor populare din Bucovina, întocmit de etnologul Mihai Camilar.