Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 iul 2009 - Anul XIV, nr. 154 (4140)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a VII-a

Decernarea premiilor “Crucea Sfântului Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Societatea culturală „Ştefan cel Mare” - Bucovina a organizat joi, în ziua de prăznuire a Dreptcredinciosului Voievod al Moldovei, purtătorul de biruinţă, pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinţilor, festivitatea de decernare a premiilor “Crucea Sfântului Ştefan cel Mare”.

 

Expoziţie de medalistică, numismatică şi tipărituri dedicată voievodului Moldovei

Festivitatea, care a avut loc în Sala de Arte „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, a circumscris şi o expoziţie de medalistică, numismatică şi tipărituri dedicată voievodului Moldovei (al cărui chip a devenit icoană de închinare), expoziţie realizată integral cu piese din colecţia personală a comisarului şef Ioan Lucian Solcan, precum şi lansarea primului volum din lucrarea „Istoria Bucovinei” (De la începuturi până la epoca cuceririi romane a Daciei), semnat de dr. Mugur Andronic, preşedintele societăţii organizatoare.
Diplomele şi premiile (Crucea Sfântului Ştefan cel Mare, de aur şi de argint), precum şi cele patru menţiuni, care s-au acordat pe secţiuni, au fost înmânate laureaţilor de către preşedintele societăţii.

 

Secţiunea ştiinţe istorice

La secţiunea ştiinţe istorice, premiul I (crucea de aur) a fost atribuit arheologului dr. Paraschiva Victoria Batariuc pentru lucrarea „Catalogul colecţiei Romstorfer - Ceramica monumentală”, album realizat sub egida Centrului de Cercetare, Conservare şi Restaurare Bucovina, lucrare apreciată la lansare de către acad. Răzvan Theodorescu ca fiind „o operă ştiinţifică remarcabilă”.
Cu premiul II (crucea de argint) au fost distinşi preotul Dumitru Irimia pentru „Monografia Bisericii Învierea Domnului din Suceava” şi prof. Anghel Popa, din Câmpulung Moldovenesc, pentru lucrarea „Societatea academică Arboroasa din Cernăuţi (1875-1877)”.
La această secţiune s-au acordat şi două menţiuni. Două cupluri, Paraschiva şi Ioan Abutnăriţei şi Maria şi Mihai Bocancea, au fost astfel răsplătite pentru realizarea „Monografiei comunei Coşna” şi, respectiv, pentru lucrarea „Şcoala din Părhăuţi - peste o sută de ani de cultură şi educaţie”.

 

Secţiunea literatură

La secţiunea literatură, crucea de aur i-a revenit tinerei Aida Hancer, studentă la Facultatea de Litere din Bucureşti, pentru volumul de versuri „Eva nimănui”.
Crucea de argint s-a acordat scriitoarei Anica Facina („o ieşeancă adoptată de Bucovina în urmă cu vreo trei decenii”, aşa cum a mărturisit ea) pentru cartea de proză scurtă „Prizonierul visului”, precum şi prof. Emanoil Rei, pentru volumul „Bucurii spulberate.
Menţiuni au primit juristul şi scriitorul dornean Gheorghe Paţa, pentru volumul de proză intitulat „Robe cu molii”, şi cenaclul sucevean „Zidul de hârtie”, diploma fiind înmânată coordonatorului acestui cenaclu de literatură şi artă tânără, Florin Dan Prodan.

 

Mircea Irimescu, „Omul anului 2008”

La secţiunea muzică şi arte frumoase a fost distins cu Crucea Sfântului Ştefan cel Mare (crucea de aur) pentru întreaga activitate creativă şi expoziţională (dar cu precădere pentru ciclul „Suceava de altădată”) artistul plastic sucevean Anghel Vasile Siminiuc.
Crucea de aur „Omul anului 2008” a fost acordată (din păcate în lipsă, întrucât nu a putut participa la festivitatea de decernare) preşedintelui Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, ing. Mircea Irimescu (în prezent deputat în Parlamentul României), pentru întreaga sa activitate de voluntariat în fruntea unei societăţi culturale.
Manifestarea s-a încheiat cu anunţul făcut de către dr. Mugur Andronic că, din data de 2 iulie a.c., au devenit membri ai Societăţii culturale „Ştefan cel Mare” - Bucovina directorul cotidianului „Crai nou”, Dumitru Teodorescu, şi redactorul şef al „Monitorului de Suceava”, Tiberiu Avram.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Decernarea premiilor “Crucea Sfântului Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 1139 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Decernarea premiilor “Crucea Sfântului Ştefan cel Mare”3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei