Secţia pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural Bucovina a scos recent de sub tipar cartea-pilot care deschide noua colecţie “Cărţi arse” a Editurii “Muşatinii” Suceava.
Cartea care a izbutit să scape rugului aprins în curtea închisorii din Suceava
Cartea, intitulată “Şi vechi, şi noi…” (Poezii poporale de Constantin Sasu din Vama), publicată în anul 1922 sub îngrijirea cărturarului bucovinean Victor Morariu, a izbutit să scape, cel puţin într-un exemplar, rugului aprins în vara anului 1952 în curtea interioară a închisorii din Suceava.
S-au ars atunci, în mod iresponsabil, într-un “rug înfiorător” (aşa cum a lăsat mărturie scrisă câmpulungeanul Ilie Ilisei), un rug “mereu alimentat cu alte maldăre de cărţi, cărţi smulse de prin casele şi de prin sufletele românilor”, şi au dispărut “în lacome flăcări ediţii rare, cărţi de rugăciune străvechi, iscusit caligrafiate de înţelepţii călugări ai mănăstirilor de odinioară”.
Renăscută într-un tiraj de 500 de exemplare
Cartea poetului ţăran Constantin Sasu, renăscută acum din cenuşă prin grija scriitorului Ion Drăguşanul (care-şi continuă misia de păstrător şi mărturisitor de memorie) reapare după 87 de ani de la publicare şi 57 de ani de când a fost condamnată la ardere pe rug.
Exemplarul care a supravieţuit, descoperit de nepotul poetului din Vama, prozatorul Ioan Mugurel Sasu, i-a fost încredinţat lui Ion Drăguşanul, care l-a semnalat în paginile “Revistei Bucovinei” făcându-l apoi să renască într-un tiraj de 500 de exemplare, “suficient - aşa cum spune el - pentru înzestrarea bibliotecilor din judeţ şi pentru încredinţarea întru memorie”.
Comemorarea arderii cărţilor Bucovinei
Cartea, care, aşa cum am precizat la începutul acestor rânduri, deschide o nouă colecţie a Editurii „Muşatinii”, se circumscrie unui proiect iniţiat de scriitorul Ion Drăguşanul, proiect prin care pentru prima dată va fi comemorată arderea cărţilor Bucovinei, monstruoasă crimă împotriva spiritualităţii şi memoriei româneşti, pusă la cale de securitate şi înfăptuită o dată cu arestarea şi încarcerarea elitelor culturii naţionale.
Prezentată în premieră în Sala Oglinzilor din Primăria Municipiului Vatra Dornei, cu prilejul desfăşurări Festivalului de muzică folk „Menestreli, în munţii Dorunei”, cartea (care a fost oferită în dar participanţilor la festival) s-a răzbunat pe destinul care a şters-o mai bine de jumătate de secol din memorie, răspândindu-se în toate colţurile ţării.