Cea de-a II-a ediţie a Festivalului de muzică folk „La Suceava, în Cetate”, care a debutat în seara de 26 iunie a.c. cu un concert magistral susţinut în fortul muşatin sucevean şi s-a desfăşurat, în următoarele două zile, „în deplasare”, în oraşul-staţiune Vatra Dornei, sub genericul „Menestreli, în munţii Dorunei”, şi-a desemnat laureaţii încheindu-se cu un spectacol de gală care a durat... şase ore.
Alexandra Andrei, Marele Premiu şi Trofeul Bucovinei
Juriul festivalului, alcătuit din nume cu rezonanţă în folk-ul românesc, avându-l ca preşedinte pe Dinu Olăraşu, a decis unanim ca Marele Premiu al festivalului (1500 lei) şi Trofeul Bucovinei să fie acordat tinerei interprete Alexandra Andrei, din Negreşti-Vaslui (membră a grupului „Numitor comun”, dar care s-a prezentat individual la concurs).
Alături de ea, pe podiumul laureaţilor, au urcat, răsplătiţi cu premiul pentru interpretare, (individual) Mishu Călian, din Cluj-Napoca, şi (grup) „Pastel”, din Braşov, şi clujeanul Ionuţ Mangu, care a primit premiul pentru creaţie (muzică şi text).
S-au mai acordat două premii speciale ale juriului, (individual) Maria Butnaru, din Constanţa, şi (grup) „Descântec”, din Iaşi, un premiu al portalului „Forever Folk”, Teona Goreci, din Craiova, şi un premiu pentru imnul festivalului sucevean (imn creat la ediţia de anul trecut cu doar trei ore înainte de intrarea pe scenă) grupului craiovean „High seas”.
Cei „nouă magnifici”
Festivalul a înregistrat însă şi o altă categorie de laureaţi. Pentru prima oară în mişcarea folk din România, printr-un gest deosebit, care se cuvine apreciat şi oferit ca exemplu şi altor segmente din viaţă artistică, nouă reprezentanţi ai muzicii folk („nouă magnifici”, aşa cum au fost prezentaţi la festivitatea de premiere, la care li s-a înmânat, de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie, trofeul festivalului realizat de artistul plastic Cezar Popescu) s-au retras din activitatea competiţională pentru a face loc celor mai tineri.
Cei care vor avea în vitrină ca ultim trofeu lucrarea artistului plastic Cezar Popescu sunt următorii: Iulian Anghel (Ploieşti), Paul Arva (Iaşi), Bogdan Grosu (Craiova), Ioan Onişor (Cluj-Napoca), Ovidiu Scridon şi Alina Zaharia (Bucureşti), Nicu Zota (Buzău) şi grupurile „Fox Studis” (Călăraşi) şi „Nu acum” (Iaşi).
N-aş spune că este vorba de o predare de ştafetă între generaţii, ci că în rândul aceleiaşi „generaţii în blugi” s-a înfăptuit un gest cavaleresc („unic în istoria muzicii româneşti”, aşa cum a subliniat Ion Drăguşanul, iniţiatorul şi principalul organizator al manifestării) prin care cei care au obţinut tot ceea ce se putea obţine la festivalurile de gen au renunţat de-acum să mai urce pe scenă în calitate de concurenţi.
*
„Ne retragem, dar nu dispărem”, a spus Ioan Onişor, iar Nicu Zota a rostit la spectacolul de final (în care s-au aflat pe scenă, aşa cum a remarcat Marius Matache, care şi-a asumat rolul de prezentator, „laureaţi, premianţi, monştri sacri şi cei nouă magnifici”) următoarele: „Gloria se termină în momentul în care uiţi că eşti un permanent debutant!”.
( 1 iul 2009, 12:50:12