Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 iun 2009 - Anul XIV, nr. 142 (4128)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Casa de Cultură

Maestrul Tudor Gheorghe a adus muzica de mahala în Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Maestrul Tudor Gheorghe s-a ţinut de promisiune şi a venit în Bucovina cu un spectacol în care a interpretat muzică de mahala, creaţii lăutăreşti vechi din perioada interbelică. Chiar dacă nu au umplut sala mare de spectacole a Casei de Cultură Suceava, cei circa 250 de suceveni care au ales să fie prezenţi, joi seară, la acest act cultural nu au regretat.
În spectacolul „Mahalaua, mon amour”, Tudor Gheorghe a pus în valoare creaţiile lăutarilor Zavaidoc, Fărâmiţă Lambru, Gheorghe Moţoi, Romica Puceanu sau Dona Siminica, printr-o interpretare originală, în acompaniamentul unui taraf de excepţie, cu care maestrul colaborează de mai mulţi ani.
Artistul le-a explicat sucevenilor de ce a realizat un spectacol cu muzică de mahala, „nu ţigănească, ci de mahala, deşi ambele se cântau la periferia Capitalei”, după ce i-a răsfăţat pe melomani cu spectacole ca „Taina cuvintelor”, „Cavalerul unei inimi pribege” sau „Anotimpurile...”.
„Lipsea ceva din tabloul pe care am încercat să-l conturez. Cântasem muzica satelor şi oraşelor, mai exact pe cea din localurile din centrul oraşelor, reprezentate de Moscopol, Titi Botez şi Cristian Vasile. Acum vă propun o altfel de muzică, ba chiar mai mult, o stare muzicală a unei lumi speciale, o lume a mahalalelor, o lume a durerii şi bucuriei, spre o mai dreaptă cinstire a lăutarilor: Zavaidoc, Gheorghe Motoi, Fărâmiţă Lambru, Dona Siminica, Romica Puceanu”, le-a destăinuit maestrul sucevenilor.

 

Cântece de dragoste, iubire neîmpărtăşită şi de jale

Publicul din Suceava a ascultat, timp de două ore, cântece de dragoste, iubire neîmpărtăşită şi de jale, precum „Inel, inel de aur”, „Gropare, deschide mormântul”, „La Chilia-n port”, “Foaie verde măr domnesc”, cântece care au reconstruit atmosfera de mahala dintr-o epocă uitată.
Chiar dacă artistul şi-ar fi dorit un spectacol care să curgă fără întreruperi din partea publicului, fără aplauze, a dat curs sfatului unui prieten şi a lăsat spectatorii să aplaude, să îşi manifeste bucuria de a fi în sala de spectacol alături de un mare om de cultură, care a promovat şi promovează, într-un mod original şi pe placul multora, frumuseţea limbii române, muzica veche, folclorul, muzica lăutărească.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maestrul Tudor Gheorghe a adus muzica de mahala în Bucovina.
 Vizualizări articol: 2119 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Maestrul Tudor Gheorghe a adus muzica de mahala în Bucovina5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei