În galeria amenajată în foaierul Auditoriumului Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (corpul F, etajul 1) s-a deschis ieri expoziţia de creaţie digitală a Masteratului de Arte Vizuale, Design şi Imagine Publicitară Asistate de Calculator din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.
Imaginaţie, fantezie şi inteligenţă
Expoziţia (o retrospectivă 2006-2009), care reuneşte 58 de lucrări digitale (colaj, afiş publicitar, copertă de carte...) realizate de un număr de 31 de absolvenţi şi masteranzi ai acestui curs inter-disciplinar unic în ţară (coordonatori prof. univ. dr. ing. Cornel Turcu şi conf. univ. dr. I. C. Corjan), este o adevărată provocare vizuală.
Aşa cum a remarcat la vernisaj conf. univ. dr. I. C. Corjan, lucrările expuse reprezintă „munca şi aportul de imaginaţie, fantezie şi inteligenţă” al celor care au îmbrăţişat acest masterat, care există din anul 2004 în structura de studiu a universităţii sucevene.
Un joc inteligent cu imaginea realizat cu ajutorul computerului
O expoziţie care prezintă în premieră la Suceava, într-o desfăşurare unitară, creaţii digitale care denotă „inspiraţie, talent, vocaţie, studiu aplicat, dar şi plăcerea creaţiei”, care transpar din fiecare lucrare în parte.
Un joc inteligent cu imaginea realizat cu ajutorul computerului, un „minunat instrument diabolic”, aşa cum l-a numit prof. univ. dr. Vasile Dospinescu.
„Asistaţi - a spus conf. univ. dr. I. C. Corjan, care a accentuat că acest masterat i-a avut ca inimoşi promotori pe rectorul universităţii, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, şi pe artistul plastic Mircea Dăneasă - la un lucru sensibil, care se petrece la Suceava într-un domeniu mai puţin abordat”.
„Copilul de suflet” al rectorului Adrian Graur
Rectorul universităţii sucevene, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, a făcut precizarea că acest masterat, care pentru el este „copilul de suflet”, a izbutit să supravieţuiască şi în acest context de criză.
Chiar dacă nu s-a reuşit crearea unor spaţii întru-totul adecvate, masteratul s-a desfăşurat în condiţii bune şi, mărturisindu-şi optimismul, rectorul Adrian Graur a spus că speră şi la introducerea învăţământului de licenţă în domeniu.
O încurajare, desigur, pentru cei câţiva elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, care au venit însoţiţi de prof. Viorel Ieremie, elevi antrenaţi recent în Concursul Naţional „Video Art”.
(13 iun 2009, 09:58:20