La Galeria de Artă a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” s-a deschis ieri, „într-o zi de cumpănă, nici de vară, nici de primăvară”, cum spunea unul dintre participanţii la vernisaj, expoziţia de pictură cu genericul „Nostalgii cotidiene” a artistului plastic David Croitor.
„Pledoarie pentru subtilitatea şoaptei”
Geolog de profesie, dar de câţiva ani dedicat exclusiv picturii, David Croitor, aşa cum spune criticul de artă Valentin Ciucă în textul pe care i l-a dedicat în volumul „Exerciţii de fidelitate”, „compune suprafaţa cu rigoarea unui geometru”, uzând de o paletă cromatică în care tonurile intermediare constituie „o pledoarie pentru subtilitatea şoaptei”.
Cele 30 de lucrări prezentate pe simezele galeriei bibliotecii publice sucevene (o instituţie care se simte onorată de oricare artist care doreşte să expună în spaţiul pus la dispoziţie cu generozitate) sunt în proporţie de 70 % realizate în acest an, doar câteva dintre ele fiind „recuperate” din expoziţiile anterioare, aceasta fiind cea de-a 15-a manifestare prin care artistul se întâlneşte cu publicul.
„Un artist cu statut de provincie înzestrat cu talent, vocaţie, modestie şi sinceritate”
Pictor, cu precădere, al memoriei citadine, care fixează pe pânză secvenţe de urbe, dar preocupat şi de natură statică sau de portret (reuşind să-şi surprindă personajele în stare de graţie), David Croitor, „un artist cu statut de provincie - aşa cum a remarcat conf. univ. dr. I. C. Corjan - înzestrat cu talent, cu vocaţie, cu modestie şi sinceritate”, propune privitorului „un colţ de rai” cu secvenţe decupate din vremuri trecute, „copii interpretate ale realului” („interpretări psiho-senzoriale”), care creează „senzaţia unei nostalgii irecuperabile”.
Un trecut care „izbucneşte în prezent”, creând sentimentul „ieşirii din timp”.
Imaginea ca memorie
David Croitor, aşa cum subliniază I. C. Corjan, „un spirit solar, vitalist, dar în acelaşi timp liric, romantic, cu tentaţii nostalgice”, care cultivă „imaginea ca memorie”, „este el însuşi prin ceea ce face”.
Lucrările sale, în care „uzează de culori tari”, catifelate însă prin „tonuri luminoase”, îl înscriu, după cum a spus Constantin Severin (cel care l-a provocat pe artist să expună acum la Suceava) între „marea tradiţie a artei româneşti figurative şi arta expresionistă”, ca practician al unui „impresionism împânzit de nostalgie”.
“O expoziţie eveniment”
Lucrări care vor trece proba timpului realizate de „un artist care îşi urmează vocaţia”, ferestre deschise care ne permit să „privim cu sufletul”.
Impresionat de cuvintele vorbitorilor, David Croitor a mărturisit la final că a avut senzaţia că nu se vorbeşte despre el.
“Este o onoare pentru mine - a spus el - că pot să expun la kilometrul zero al Sucevei. Îmi place să pictez, am renunţat la toate celelalte meserii ale mele ca să pot picta, mi-am vândut şi casa şi mi-am luat alta mai mică numai ca să-mi pot urma pasiunea. Sper ca Dumnezeu să-mi dea putere şi sănătate să pot picta cu bucurie în continuare!”.
“O expoziţie eveniment”, aşa cum a apreciat-o graficianul Mihai Pînzaru PIM, un eveniment prin care David Croitor „ne transmite radiaţia lui pozitivă”.