Grupul „Micii Picasso”, copiii pe care îi pregăteşte în propriul atelier artista plastică Puşa Pîslaru, au ieşit luni pe simezele Galeriei de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava cu cea de-a IV-a expoziţie anuală.
„Cloşca şi puii de aur”
Puşa Pîslaru, „cloşca” sub aripile căreia cresc „pui de aur”, cum am spus cu câţiva ani în urmă, atunci când scotea pentru prima oară din „cuib”, într-o expoziţie, şapte copii năzdrăvani, şi-a mărit considerabil echipa.
„Micii Picasso”, care de patru ediţii se prezintă în faţa publicului sucevean cu expoziţia „Universul copilăriei”, sunt acum în număr de 29 + 1 (29 de „pui de cloşcă” şi un recent adoptat mic desenator, care lucrează sub îndrumarea tatălui său, arhitectul Doru Florin Deacu, coleg de catedră cu Puşa Pîslaru la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava).
Echipa, aşa cum a mărturisit Puşa Pîslaru, cuprinde trei categorii de copii: cei care se pregătesc de trei ani, cei care au intrat în grup doar de doi ani şi „bobocii”, care s-au alăturat de curând).
Ca la... Festivalul de film de la Cannes
La vernisajul expoziţiei care etalează peste 130 de lucrări (numai culori de ulei pe pânză sau pe carton, pentru că avem de-a face cu o grupare artistică serioasă, dovadă fiind şi catalogul color al manifestării), galeria s-a umplut de copii, părinţi şi bunici.
Camere de filmat, aparate de fotografiat, buchete de flori ca la...Festivalul de film de la Cannes.
Ca să nu mai vorbim de rochiţele multicolore şi buclele fetiţelor, cămăşile albe ale băieţilor şi...emoţiile părinţilor şi bunicilor echipaţi cu aparatură de înregistrare video.
Eveniment în toată regula, cu bufet asortat cu...sucuri şi prăjituri.
„Uitaţi-vă la copii ca la egalii voştri”
Mai greu cu momentul deschiderii şi cu potolirea entuziasmului copiilor.
Până la urmă, Puşa Pîslaru, cu abilitate de pedagog, a lansat întrebarea: „Putem începe?” Şi răspunsul a venit în cor: „Daaaaaaaaaa!”.
Bucurie pe feţele tuturor; în primul rând pe cele ale copiilor, ale dascălului lor de pictură şi, desigur, ale celor care şi-au însoţit copiii şi nepoţii la vernisaj.
„Educaţia - a spus Puşa Pîslaru - nu înseamnă să umpli creiere, înseamnă să aprinzi o flacără interioară care să dea roade atunci când eşti mare”.
„Uitaţi-vă la copii - s-a adresat ea celor mari - ca la egalii voştri”.
„Eu am 8 ani”
Puşa, pe care micii năzdrăvani o strigă pe nume (pentru că, aşa cum i-a încurajat ea, „eu am 8 ani”, de fapt 53, dar interpretat prin însumarea lui 5 cu 3), a subliniat în încheiere faptul că „copilul este înzestrat cu talent, este creativ, este atent, doritor să înveţe, are simţul dreptăţii, are umor, este capabil să se concentreze, este capabil de efort susţinut şi, cel mai important, este MOTIVAT”.
După o astfel de pledoarie nu putea să urmeze decât împărţirea darurilor (toţi copiii expozanţi au primit cărţi şi materiale de lucru pentru desen şi pictură), oferirea florilor şi vizionarea expoziţiei.