Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei, sau „Bucovina înaripată”, lucrare monumentală de for public realizată de artistul plastic Mircea Dăneasă, a fost dezvelit şi sfinţit ieri în cadrul unei ceremonii care a animat pulsul urbei.
O siluetă înaripată care îmbină simbolismul crucii cu cel al zborului
Amplasat în zona centrală a Sucevei, monumentul, ridicat pe soclu cu trei zile în urmă, reprezintă o siluetă înaripată care îmbină simbolismul crucii cu cel al zborului, sugerând, prin braţele care se transformă în aripi, speranţă şi înălţare spre cer.
Festivitatea de dezvelire, programată pentru ora 12:00, a reunit în Piaţa „22 Decembrie” un număr impresionant de cetăţeni.
În zona carosabilă din faţa Casei de Cultură s-au aliniat, pentru ceremonial, câteva plutoane de militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, Colegiul Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, precum şi membrii Fanfarei Primăriei Suceava.
Slujbă de sfinţire oficiată de 12 preoţi
Pe platoul pietonal, la marginea căruia a fost amplasat monumentul, s-au înşiruit, cu coroane şi jerbe de flori, reprezentanţi ai instituţiilor administrative, ai serviciilor publice descentralizate, ai partidelor politice, ai unor societăţi comerciale şi asociaţii, precum şi delegaţi sosiţi din mai multe localităţi ale judeţului.
Monumentul, acoperit cu pânză albă, a fost dezvelit de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, după care s-a ţinut slujba de binecuvântare şi de sfinţire oficiată de un sobor alcătuit din 12 preoţi.
„O idee, un vis a devenit astăzi realitate”
Primul care a luat cuvântul în cadrul ceremoniei a fost primarul Ion Lungu, care a accentuat faptul că sărbătoarea Înălţării Domnului este ziua în care se comemorează eroii neamului, eroi care, prin ridicarea acestui monument, vor fi de-acum înainte omagiaţi în centrul municipiului Suceava.
Subliniind că „Bucovina înaripată” a fost selectată cu trei ani în urmă în urma unui concurs de proiecte, edilul urbei a precizat că „o idee, un vis, a devenit astăzi realitate”.
„Este un monument - a spus el în încheierea alocuţiunii - care se încadrează bine în zonă şi care cred că este reprezentativ pentru Suceava”.
Monumentul se circumscrie unui perimetru care va intra într-un proces de modernizare şi restaurare
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a semnalat faptul că aproape cu şase luni în urmă, când s-au organizat manifestările dedicate Unirii Bucovinei cu Ţara, festivităţile nu au avut parte de un asemenea cadru, dar, cu siguranţă, următoarea sărbătorire va beneficia de existenţa acestui monument închinat eroilor şi martirilor Bucovinei.
Apreciind iniţiativa Primăriei Suceava de a ridica un asemenea monument şi felicitându-l pe autor, Gheorghe Flutur a reliefat faptul că „Bucovina înaripată”, amplasată în centrul Sucevei, se circumscrie unui perimetru care va intra în curând într-un proces de modernizare şi restaurare.
„Iubiţi-vă unii pe alţii!”
Autorul lucrării, artistul plastic Mircea Dăneasă (care l-a avut alături de el la ceremonie pe părintele Ştefan Chişcari) a spus, în cuvântul său, că ideea prin care s-a configurat acest monument este mai veche, dar s-a împlinit abia acum.
„Este viziunea mea despre eroul creştin - a precizat el - eroul care-şi jertfeşte viaţa pentru Hristos şi pentru credinţă. Este reprezentarea mutării sufletului din viaţa trecătoare în eternitate şi sugerează nevăzutele aripi care cresc în interiorul fiinţei animate de un ideal”.
„În această lucrare arta s-a întâlnit cu religia întru devenirea umană a fiinţei”, a subliniat Mircea Dăneasă, rostind în încheiere un îndemn de triumf al umanităţii: „Iubiţi-vă unii pe alţii!”.
*
A urmat momentul depunerii de coroane şi jerbe de flori din partea instituţiilor, formaţiunilor politice, societăţilor şi asociaţiilor prezente la manifestare, după care s-a desfăşurat defilarea gărzii militare cu prezentarea onorului la monument.
„Mircea Dăneasă - aşa cum mi-a spus la finalul manifestării graficianul Mihai Pînzaru PIM - a intrat definitiv odată cu acest monument în istoria artei”.
(29 mai 2009, 11:16:52