Monumentul are 8,5 m înălţime şi cântăreşte cca. 550 de kg
Monumentul, realizat din răşină polimerică fixată pe textură din fibră de sticlă, are o înălţime de 8,5 m şi este alcătuit din două tronsoane (care cântăresc împreună cca. 550 kg) îmbinate între ele prin sudură pe axul metalic al lucrării.
Alegerea răşinii polimerice ca material de lucru a fost soluţia optimă atât în privinţa costurilor, cât şi pentru realizarea la timp a lucrării.
Ţinând cont de faptul că amplasamentul este provizoriu (întrucât există un proiect pentru construirea în zonă a unei mari parcări subterane) lucrarea executată din răşină polimerică poate fi oricând demontată de pe soclu.
Lucrarea are reflexe de aur, verde smaragd şi roşu veneţian
Cu ajutorul unei macarele, Mircea Dăneasă şi o echipă mixtă (alcătuită atât din oameni puşi la dispoziţie de Primărie, cât şi din artiştii şi meşterii cu care a executat lucrarea în atelier) au amplasat monumentul pe soclul din beton în mai puţin de o oră şi l-au fixat în poziţia stabilită în proiect.
Lucrarea, care reprezintă o siluetă înaripată (care îmbină simbolismul crucii cu cel al zborului), patinată în bronz nobil polizat, are reflexe de aur, verde smaragd şi roşu veneţian.
„Bucovina înaripată” va fi dezvelită mâine, cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor
Primarul Ion Lungu, viceprimarul Viorel Seredenciuc şi inginerul Mihai Jitariuc au fost de faţă la momentul instalării monumentului.
Realizat la comanda Primăriei şi a Consiliului Local Suceava, Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei răspunde, pe de o parte, unei necesităţi (ca obiectiv simbolic pentru organizarea manifestărilor de omagiere a eroilor neamului), iar pe de altă parte se înscrie ca un reprezentativ element vizual în scenografia arhitecturală a urbei.
„Bucovina înaripată” va fi dezvelită mâine, în ziua de prăznuire a Înălţării Domnului, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor.