Artişti plastici şi experţi proiecte culturale din 12 ţări
La mai puţin de trei săptămâni după tabăra organizată de Complexul Muzeal Bucovina în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Regional Cernăuţi (tabără finanţată de Uniunea Europeană prin programul PHARE, care a antrenat în intervalul 22 aprilie - 6 mai a.c. un număr de 30 de artişti plastici profesionişti din România şi Ucraina), la Suceviţa se va desfăşura Tabăra internaţională de creaţie „Culorile Bucovinei”.
Organizată de Asociaţia Art & Heritage şi Centrul Cultural Nicolae Bălcescu din Bucureşti împreună cu Pensiunea Memory (care va asigura condiţiile de cazare şi masă), tabăra (a cărei deschidere oficială va avea loc sâmbătă, la ora 18:00) reuneşte artişti plastici şi experţi proiecte culturale din 12 ţări (11 de pe continentul european şi una din Africa).
Promovarea siturilor patrimoniului mondial UNESCO din Bucovina
Principalul organizator, Nicoleta Zagura, preşedintele Asociaţiei Art & Heritage şi expert cultural UNESCO în România, ne-a informat că, în cadrul proiectului, care „are menirea de a promova siturile patrimoniului mondial UNESCO din Bucovina” şi de a contribui la „educarea comunităţii locale în vederea salvgardării şi conservării patrimoniului cultural tangibil şi intangibil” se vor realiza lucrări de pictură în zonă, va fi susţinută o sesiune de comunicări şi, la final, se va organiza o expoziţie de artă plastică.
Aşa cum am aflat, „scopul principal al proiectului este de a puncta potenţialul turistic al zonei”, iar intenţia organizatorilor este de a dona comunităţii locale un număr de cca. 20 de lucrări realizate de pictorii participanţi, precum şi materiale conţinând „sugestii de rute pentru turism cultural”.
Ioan Bodnar, singurul pictor bucovinean invitat
Din cei 26 de participanţi, trei sunt experţi proiecte culturale (din România, Bulgaria şi Austria), ceilalţi fiind artişti plastici consacraţi.
Singurul pictor bucovinean invitat în această tabără este prof. Ioan Bodnar, consilier în cadrul Prefecturii Suceava şi preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România - Ţinutul Bucovina, curatorul Galeriei „Bucovina” din incinta Palatului Administrativ şi organizatorul celor trei ediţii ale Taberei internaţionale de creaţie plastică „Bucovina - trecut, prezent şi viitor”.
Prin Tabăra internaţională „Culorile Bucovinei” se doreşte promovarea dialogului intercultural şi sporirea fluxului turistic în zonă.