Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei sau “Bucovina înaripată”, aşa cum şi-a intitulat lucrarea în proiect artistul plastic Mircea Dăneasă, se află în faza finală de execuţie.
Monumentul va marca central Piaţa “22 Decembrie”
Peste o săptămână, monumentul (al cărui corp realizat din răşină polimerică fixată pe ţesătură din fibră de sticlă este deja ridicat parţial în curtea atelierului artistului de pe strada Cernăuţi) va fi amplasat pe locul care i-a fost destinat în centrul municipiului, echilibrând perspectiva pe axa formată între Casa de Cultură şi Cetatea de Scaun a Sucevei.
Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei, care îmbină în reprezentare simbolismul crucii cu cel al zborului, va marca central Piaţa “22 Decembrie”, instituindu-se ca principala provocare vizuală a urbei.
8,5 metri pe verticală, cu tot cu soclu
Corpul monumentului, care s-a conturat acum din elementele componente executate din răşină polimerică îmbinate, suprapuse şi înălţate cu ajutorul schelei ridicate în curtea atelierului, va măsura pe verticală, cu tot cu soclu, cca. 8,5 metri.
Monumentul va fi transportat la locul de amplasare în două tronsoane, care se vor îmbina între ele printr-o flanşă pe axul metalic fixat în soclul de beton.
În această săptămână se va realiza din răşină polimerică cel de-al doilea tronson care reprezintă aripile.
Momentul festiv de dezvelire: 28 mai, Ziua Eroilor
Lucrările de transpunere în material final, la scară 1/1, după matriţele executate din ghips, au început cu doar zece zile în urmă.
Alegerea răşinii polimerice fixată pe textură din fibră de sticlă constituie soluţia optimă pentru realizarea monumentului şi încadrarea în termenul de finalizare impus de contract.
Primarul Ion Lungu a stabilit ca moment festiv pentru dezvelirea monumentului ziua de prăznuire a Înălţării Domnului (sărbătoarea de Ispas) din data de 28 mai a.c., când se sărbătoreşte Ziua Eroilor.
Un reprezentativ element vizual în scenografia arhitecturală a urbei
Realizat la comanda Primăriei şi a Consiliului Local Suceava, Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei, care va fi patinat în „bronz nobil polizat”, răspunde, pe de o parte, unei necesităţi (ca obiectiv simbolic pentru organizarea manifestărilor de omagiere a eroilor neamului), iar pe de altă parte se înscrie ca un reprezentativ element vizual în scenografia arhitecturală a urbei.